Er reglerne for ungdomsarbejde for stramme? Det mener butikschef

Føtex i Randers har svært ved at få ungdomsarbejdere til at passe ind i vagtplanen, fordi de maksimalt må arbejde to timer på en hverdagsvagt.

For mange eller for få regler for ungdomsarbejde?

Det blev diskuteret livligt i Føtex i Randers onsdag, hvor Fagbevægelsens Jobpatrulje var på kontrolbesøg i butikken. De kontrollerer, at forholdene for unge under 18 år er, som de skal være.

Og selvom alle regler så ud til at blive overholdt i butikken, var der bred uenighed om, om der skal laves om på tjeklisten. Fagbevægelsens Jobpatrulje mener ikke, der er for mange eller for stramme regler. 

- Hvis du er 15 år gammel, kan dit første møde med arbejdsmarkedet være bag en bardisk, siger Frederik Enevoldsen, som er ungdomskonsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og en del af Jobpatruljen.

Frederik Enevoldsen er ungdomskonsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og en del af Jobpatruljen.
Frederik Enevoldsen er ungdomskonsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation og en del af Jobpatruljen.

Simon Fending, landsformanden for Liberal Alliance Ungdom, var med Jobpatruljen på kontrolbesøg i butikken. Der er nemlig en del regler for ungdomsarbejde, han gerne vil til livs.

- Arbejdstidspunkter, arbejdsmængde, men også muligheden for at arbejde med eksempelvis penge, sidde bag kasse og potentielt kunne sidde alene i en butik, siger Simon Fending til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er rart at vide, at jeg har nogle regler i ryggen, som kan støtte mig

Noah Schow, ungarbejder, Føtex, Randers

Rart med regler i ryggen

17-årige Noah Schow er ungarbejder i Føtex i Randers, og han er godt tilfreds med, at der er regler.

- Det er rart at vide, at jeg har nogle regler i ryggen, som kan støtte mig, hvis man kommer ud for en situation, hvor man oplever et eller andet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Noah Schow er 17 år og ungarbejder i Føtex i Randers.
Noah Schow er 17 år og ungarbejder i Føtex i Randers.

En af reglerne er, at hvis man ikke har afsluttet 9. klasse, må man på en normal skoledag maksimalt arbejde to timer ved siden af skolen. Især den regel er blevet for stram, mener butikschefen.

- Det bliver sværere for os at finde det antal af unge mennesker, som vi gerne vil, fordi det er meget stærkt begrænset, hvad de i grunden må med specielt arbejdstid, siger varehuschef Per Tolbod. 

Han så gerne, at man samlede nogle flere timer sammen til ét tidspunkt på ugen.

- At man kunne samle det sammen, således at man måske havde en dag om ugen, hvor man kunne arbejde fem timer i træk. Så ville det i hvert fald være lidt nemmere for os at få tingene til at gå op, siger han.

Disse regler gælder for ungdomsarbejdere

Delte meninger om to-timers-regel

Konsekvensen af reglen er, at den er svær at passe ind i vagtplanen, og derfor har butikken ti ungarbejdere færre end for blot to år siden, hvor reglen trådte i kraft.

- Det betyder jo, at vi faktisk siger nej til rigtig mange unge mennesker, som gerne vil have et job og tjene deres egne lommepenge, siger varehuschef Per Tolbod.

Men ungdomskonsulenten fra Fagbevægelsen og ungdomspolitikeren fra Liberal Alliance er ikke enige i, om reglerne er for stramme.

- De regler er jo til for at beskytte dem, fordi de netop også har en skolegang, der skal passes, siger Frederik Enevoldsen, ungdomskonsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Et fald på cirka 25 procent i hvor mange ungarbejdere, de hyrer. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger Simon Fending fra LA Ungdom.

Simon Fending, landsformanden for Liberal Alliance Ungdom, var med Fagbevægelsens Jobpatrulje på kontrolbesøg i Føtex i Randers onsdag.
Simon Fending, landsformanden for Liberal Alliance Ungdom, var med Fagbevægelsens Jobpatrulje på kontrolbesøg i Føtex i Randers onsdag.

Blandt kunder i Føtex i Randers var der også delte meninger om to-timers-reglen.

- To timer, det er jo ikke særlig meget. Hvis man godt kan arbejde mere, skal man bare have lov til det, siger Philip Busk Hasager fra Randers.

- Det er vel også så man ikke udnytter dem og presser dem til at arbejde, siger Amanda Hansen fra Randers. 

Se hele indslaget herunder.

Pas på med de tunge løft, lange vagter og nogle rengøringsmidler. Der er mange regler for ungdomsarbejde, og hvis man spørger LA Ungdom, er der for mange. Det er fagbevægelsens hovedorganisation dog ikke enig i. Det blev klart da, de to parter onsdag udgjorde Jobpatruljen i Randers.
Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

coronapas

1. august nærmer sig: Disse restriktioner udfases

torden

Kraftige byger med risiko for skybrud rammer dele af Danmark lørdag

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Dagens mest læste