Vil du provokere med dit håndarbejde? Nu kan du få det på museum

Hvis du vil lufte din holdning broderet i en guldramme, kan du nu få dit værk udstillet på museum.

Er du blevet stukket af en gal broderinål under corona? Eller ved du ikke, hvad du skal bruge dit lager af nåle og tråde til? Så har du nu mulighed for at få din kreativitet på udstilling.

Især hvis du vil provokere med dit værk.

For Museum Silkeborgs ’Blicheregnen’ vil gentænke kunsten at brodere, og de efterspørger alle hjemme-brodererskers bidrag.

- Mange forbinder broderi med kedelige blomster eller skønne dyrebørn. Noget som måske ikke er så spændende, siger museumsinspektør Marianne Gjørtz Hougaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Ditte Rasmussen
Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Ditte Rasmussen

Ekstra provokerende

De vil derfor lave en særudstilling med broderede holdninger.

- Det, man forbinder broderi med, er noget helt andet, og derfor bliver det ekstra provokerende, siger hun.

Værker til udstillingen ’Edderbroderemig’ kan, som navnet antyder, være en fræk eller provokerende tekst, feministiske eller politiske ytringer. Museet håber, det provokerende tema kan fange interessen hos flere.

- Det kan også være noget helt dagligdags-agtigt, hvor man tænker, at det er et sjovt udtryk. Men det skal være vedkommende på en eller anden måde, siger Marianne Gjørtz Hougaard.

Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Rikke Lyng Christensen
Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Rikke Lyng Christensen

Museumsinspektøren mener, den kommende udstilling spiller godt sammen med, at corona har gjort det moderne at lave håndarbejde. TV2 ØSTJYLLAND fortalte i januar om Trine Runge Jessen, der hellere vil have klippet fingrene af end at brodere blomster og nuttede dyr.

Trine Runge Jessen broderer kun motiver, der giver mening for hende. Det er for eksempel ord som 'Fuck', 'Pis', og 'Satans', men også Trines idoler Sofie Linde og Dan Turéll har stået model til Trines broderier.

quote Det nytter ikke, at vi bare har ti broderier, hvor der står ’fuck’ på. Der skal være noget mere ved det

Marianne Gjørtz Hougaard, museumsinspektør, Museum Silkeborg

Grimme broderier er velkomne

Marianne Gjørtz Hougaard fortæller, at det eneste krav til broderiet er, at det har en holdning. Det er altså ikke hverken teknik eller sting, de kigger på.

- Det nytter ikke, at vi bare har ti broderier, hvor der står ’fuck’ på. Der skal være noget mere ved det, siger hun.

Praktisk info

Så man kan godt sende et grimt broderi ind, så længe det har en holdning?

- Ja, det kan man godt. Men jeg kigger på, hvordan det passer i helheden i forhold til de andre broderier, der er sendt ind, og så vælger jeg, hvad der skal med. Man kan ikke regne med at brodere noget på 20 minutter, og så kommer det helt sikkert med, siger hun.

Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Bettina Andersen
Et eksempel på et broderi til udstillingen, der er broderet af en broderikunsthåndværker. Foto og broderi af: Bettina Andersen

Bliver mere mangfoldigt

Blicheregnen var en gammel tekstilegn i 1800-tallet, hvor folk mødtes for at lave håndarbejde om aftenen. Derfor kan museet godt lide at lave tekstiludstillinger.

- Vi synes, det er ret fedt, at man bruger et håndværk, som har eksisteret i mange 100 år, på en helt anden måde, siger museumsinspektøren.

quote Måske føler folk, at de har lidt ejerskab over udstillingen, og det kan vi rigtig godt lide

Marianne Gjørtz Hougaard, museumsinspektør, Museum Silkeborg

Broderierne vil pryde væggene i museets kaffestue, og der vil også være værker fra nogle etablerede broderikunstnere. Men Marianne Gjørtz Hougaard fortæller, at man ikke behøver at være uddannet kunsthåndværker for at være med på fællesvæggen.

- Måske føler folk, at de har lidt ejerskab over udstillingen, og det kan vi rigtig godt lide. Og så bliver det mere mangfoldigt, når alle får lov til at bidrage. Det, synes jeg kun, er positivt, siger hun.

Museumsinspektøren mener, andre mennesker kan sætte spot på nogle emner, som ikke hun eller kunsthåndværkerne nødvendigvis har tænkt på.

’Edderbroderemig’ vises fra d. 20. november 2021 til 20. februar 2022 på Blicheregnen på Museum Silkeborg. 

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste