Venstre: Mere kontrol og uanmeldte tilsyn hos pædofile

Mere kontrol og uanmeldte besøg er nogle af de ting, der ifølge Venstre skal til for at forhindre, at personer, der er dømt for at krænke børn, kan slå til igen

Nu skal der sættes en stopper for, at pædofile kan gemme sig for myndighederne og sige nej til behandling uden konsekvenser. 

Sådan lyder det fra Venstre efter TV2 ØSTJYLLAND de seneste dage har sat fokus på pædofilisagen fra Beder syd for Aarhus, hvor en pædagogmedhjælper i 2007 blev dømt for at have krænket 13 børn, og nu i januar måned er blevet dømt igen. Denne gang for blandt andet voldtægt af et barn i Hedehusene ved Roskilde.

- Vi bliver simpelthen nødt til fra samfundets side at kunne holde bedre styr på de her tidligere dømte i sådanne sager, siger Britt Bager (V), der er medlem af Folketinget og sidder i Retsudvalget, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er ingen automatisk kontrol med sexdømte, som får forbud mod at opsøge børn. Derfor kunne den pædofilidømte altså frit flytte fra Beder til Roskilde Kommune efter sin fængselsstraf - uden politiets kendskab. 

Her begik den nu 40-årige mand så nye overgreb kun tre år efter løsladelsen, selv om en bekymret borger et halvt år før anholdelsen havde kontaktet politiet om manden. Det kom der intet ud af, og Vestegnens Politi var heller ikke klar over, at manden havde et påbud. For som det er i dag udveksles sådanne oplysninger ikke mellem myndigheder.

Uanmeldte besøg og mere kontrol

Men det skal der straks laves om på, lyder det fra Britt Bager, der onsdag har indbudt sig selv til møde hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for at sætte skub i sagen.

- Jeg vil foreslå ham (justitsministeren, red.), at vi sørger for, at når en tidligere dømt pædofil flytter, at så har politiet har en pligt til at give den politikreds, som vedkommende flytter til, besked om det. Vi bliver nødt til i højere grad at kunne holde hånd i hanke med de her forfærdelige forbrydere, siger Britt Bager, der har endnu et konkret forslag klar:

- Den anden ting, vi kan gøre, er, at hvis de frasiger sig at få behandling – for vi tilbyder dem behandling, men det er ikke alle, der har lyst til at tage imod det – så skal vi overvåge dem ekstra, og der vil jeg foreslå, at man laver nogle uanmeldte kontrolbesøg, og at man simpelthen holder øje med, hvor de opholder sig, når de kommer ud fra fængslet.

Britt Bager uddyber:

- Vi kan konstatere, at der at nogle som har et stort ønske om at komme ud af deres sygdom og deres tanker om at have sex med små børn, og så er der andre, som mener, at det er helt normalt. Derfor bliver vi nødt til fra samfundets side at sige, at hvis du synes, at det er normalt, så bliver vi nødt til at holde fast i dig, og vi bliver nødt til at overvåge dig, og hvis ikke du vil tage imod behandlingen, bliver vi nødt til at finde ud af hvor du er, så du ikke kan udføre de her syge tanker igen.

VIDEO: Lisbeth Zornig: Politiet skal på uanmeldt besøg hos dømte pædofile

Ifølge Britt Bager nytter det ikke noget at tvinge folk i behandling. 

- Når vi ikke tvinger folk i behandling, er det fordi, at fagkundskaben siger, at hvis folk ikke frivilligt går i behandling, tager de heller ikke imod behandlingen. Vi kan heller ikke tvinge folk i behandling alene af den årsag, at vi ikke kan kontrollere, at de tager deres medicin hver dag. 

'En dybt ulykkelig sag'

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) erkender, at der skal gøres noget på området, men at det først skal undersøges grundigt, inden man skrider til handling.

- Jeg har bedt myndighederne om at gå sammen og komme med nogle ideer til, hvordan vi kan stramme op på det her. Det kommer de med snart, og så handler vi på det, siger Søren Pape Poulsen, der fortæller, at han forventer at have planen klar inden påske.

VIDEO: Se hele interviewet med Søren Pape Poulsen her.

Han erkender, at der er sket fejl i sagen, og at det kommer bag på ham, at den nu 40-årige mand kunne flytte ud af politiets søgelys, og at en borgers henvendelse i sagen ikke blev undersøgt nærmere.

- Ja, det kommer bag på mig. Det er jeg rystet over, og det må ikke ske, siger Søren Pape Poulsen. Han tilføjer:

- Nu er sagen her kommet frem, og jeg synes, at det er dybt ulykkeligt. Det jeg burde gøre – og det er det jeg gør – er at bede folk om at komme med nogle løsninger på, hvordan vi undgår det her i fremtiden.

Hvad justitsministeren finder ud af løsninger og stramninger forventes altså at blive offentliggjort inden påske.

Ved du mere om sagen fra Beder eller Hedehusene, som vi bør vide, så kan du kontakte redaktionen ved at skrive til soal@tv2oj.dk

VIDEO: - Det må og skal blive bedre, for vi kan simpelthen ikke være bekendt, at det foregår på den her måde. Sådan lød det mandag fra Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti om pædofili-sagen.
Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

torden

Kraftige byger med risiko for skybrud rammer dele af Danmark lørdag

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Småfest

play Første dag med Småfest: Rammerne er mindre, men festivalstemningen er i top

Trafikulykke Grenåvej

Tre tilskadekomne efter lang og voldsom trafikulykke: Bil endte på taget af to andre

Dagens mest læste