Populære attraktioner truet - skylder millioner af kroner

Der var reelt tale om evighedslån, da Arbejdsmarkedets Feriefond udlånte millioner til attraktioner, lyder det.

Omkring 30 museer og attraktioner overvejer nu at gøre fælles (prøve)sag imod Arbejdsmarkedets Feriefond.

Attraktionerne, heriblandt Fregatten Jylland, Fjordcentret ved Randers Fjord og Hou Søsportscenter, står til at skulle betale store millionbeløb tilbage til fonden. Beløb, der for nogle vil medføre konkurs. 

Stridspunktet er ifølge bestyrelsesformand for Fregatten Jylland, Tommy Bøgehøj, om man kan løbe fra en mundtlig aftale. 

Modsat flere andre attraktioner har Randers Regnskov betalt sin gæld af.
Modsat flere andre attraktioner har Randers Regnskov betalt sin gæld af. Foto: Randers Regnskov

Evighedslån

Det mener attraktionerne, at Arbejdsmarkedets Feriefond gør ved at inddrive lån, der på skrift blev givet som 25-årige rente- og afdragsfrie lån med mulighed for forlængelse. 

Reelt var der dog tale om evighedslån. Attraktionerne fik i sin tid mundtlig lovning på, at pengene ikke skulle betales tilbage, lyder det fra Tommy Bøgehøj. 

- De har sagt det, og det har også stået i deres vedtægter. Så laver de deres vedtægter om. Jeg synes, det er en interessant sag at få afprøvet, om man virkelig juridisk kan løbe fra en mundtlig aftale. Om et mundtligt tilsagn er lige så gyldigt som et skriftligt tilsagn, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Stenvad Mosebrugscenter skylder 5,4 mio. kroner.
Stenvad Mosebrugscenter skylder 5,4 mio. kroner. Foto: Google Maps

Fregatten Jylland i knibe

Ifølge Tommy Bøgehøj vil en lang række vidner fra de 30 attraktioner kunne sige, at de har et mundtlig tilsagn. 

Fregatten Jylland er selv blandt de attraktioner, der må lukke og slukke, hvis Arbejdsmarkedets Feriefond vil inddrive samtlige de 56 millioner kroner, som turistattraktionen skylder fonden.

quote Fregatten Jylland vandt krigen i 1864, og vi taber heller ikke den her.

Tommy Bøgehøj, bestyrelsesformand, Fregatten Jylland

Lånet blev optaget i 1990'erne, og pengene blandt andet brugt til restaurant og museumsbygninger.

- Men Fregatten Jylland vandt krigen i 1864, og vi taber heller ikke den her, det er jeg ret sikker, siger bestyrelsesformand Tommy Bøgehøj til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Flere østjyske attraktioner er lukningstruede, hvis de skal tilbagebetale store afdragsfrie lån.

"Vil pirre min indignation"

Hou Søsportscenter, der er et feriested for mennesker med et handicap, lånte for 25 år siden lånte 13 millioner kroner af Arbejdsmarkedets Feriefond.

- Hvis vi skal betale pengene tilbage nu, vil det ende med, Hou Søsportscenter går konkurs. Det vil pirre min indignation ret kraftigt. Ikke kun på egne vegne, men også for alle de mennesker, der så ikke længere har en feriemulighed, siger direktør for Hou Søsportscenter, Søren Kristiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Arbejdsmarkedets Feriefond ændrede vedtægter kort efter, at et politisk flertal i 2014 besluttede at overføre 360 millioner kroner fra fonden til staten.

Lige nu venter politikerne på Christiansborg på en afgørelse i EU, inden de skal tage stilling til, om lånene skal eftergives eller tilbagebetales.

Pengene i Arbejdsmarkedets Feriefond kommer fra alle de danskere, der ikke har brugt deres feriepenge.

Disse 7 østjyske attraktioner er lukningstruede, hvis de skal betale lån tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond