Politiet om stigning i it-bedrageri: Vi gør alt hvad vi kan

Østjyllands Politi opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft, når de handler på nettet: Er det for godt til at være sandt, er det det måske også

04:26

Vi skal passe på, når vi færdes på internettet. Flere og flere østjyder oplever at blive snydt eller ligefrem at få stjålet deres identitet online. Digitale svindlere og hackere har kronede dage, selvom politiet gør hvad de kan for at komme it-kriminaliteten til livs.

- Nogle er selvfølgelig både rigtige trætte af, at de er blevet snydt, og nogle er også kede af, at de har mistet rigtig mange penge, siger Nicki Pedersen, politikommissær hos Østjyllands Politi, som dagligt sidder med sager, hvor østjyder er blevet snydt og bedraget digitalt.

Læs også Malene lagde pædofilisigtet på nettet: Jeg vil gøre det igen

- Det, vi generelt har oplevet, er, at der de seneste mange år har været en forholdsvis voldsom stigning i antallet af anmeldelser om både bedrageri og databedrageri, siger Nicki Pedersen.

Stor stigning i antallet af anmeldelser

Antallet af anmeldelser om it-relateret bedrageri er steget med 360 procent fra 2009 til 2016.

- Det er alt fra helt almindelige borgere, som aldrig før har snydt nogen, men så måske lige pludselig finder ud af, at det her er en måde at tjene penge på, og måske også til egentlige bagmænd, der har et stort netværk og lever af det, siger Nicki Pedersen om svindlerne.

Læs også Østjylland: Eksplosion i IT-kriminalitet

Og selvom politiet har svære vilkår, når det gælder om at komme it-kriminaliteten til livs, arbejder en særlig afdeling i Randers hårdt på at bekæmpe it-svindlerne.

Politiet: Vi gør hvad vi kan

- Vi efterforsker selvfølgelig alt det, vi overhovedet kan og så sætter så mange folk af til at efterforske de her sager, så vi fanger gerningsmændene, men det er rigtigt svært at dæmme op for. For eksempel med handel mellem personer, hvor det handler om tillid, hvilket er en rigtig god ting at have, men de it-løsninger der er, hvor det skal være hurtigt at betale, gør også at det er nemt at snyde. Så det er en afvejning, man skal have som privatperson og virksomhed, hvilken risiko man er villig til at løbe, siger Nicki Pedersen.

- Det bedste, du kan tage med dig, når du går på nettet for at handle, er din sunde fornuft

Simon Sørensen, it-ingeniør hos Østjyllands Politi

Brug din sunde fornuft

Tirsdag aften inviterede Østjyllands Politi og Aarhus Kommune til informationsmøde om digital tryghed på Aarhus Rådhus, hvor blandt andre Simon Sørensen, der er it-ingeniør hos Østjyllands Politi, kom med gode råd til sikkerhed på nettet.

Læs også Aarhusianere fængslet for databedrageri

- Det bedste, du kan tage med dig, når du går på nettet for at handle, er din sunde fornuft, siger Simon Sørensen og fortsætter:

- Skal du handle på en hjemmeside, og er det for godt til at være sandt, så er det det sandsynligvis også. Kig på den hjemmeside, du er på: Virker den troværdig, eller er sproget underligt, ser adressen troværdig ud eller ligner den noget, de har fundet på i morges.

Simon Sørensen, it-ingeniør hos Østjyllands Politi, opfordrer folk til at huske den sunde fornuft, når de handler på internettet.

Derudover fortæller Simon Sørensen blandet andet, at det er en god idé at tjekke, om der er kontaktoplysninger, altså et dansk telefonnummer eller en dansk adresse, og om der er et dansk cvr-nummer.

- Hvis der er det, så er det ok, men hvis de her ting mangler, så er det måske lidt mere tvivlsomt, siger Simon Sørensen.

I videoen øverst på siden kan du se mere om it-kriminalitet og få flere gode råd til at undgå det.