Mobiltelefonen er en dræber på vejene

Hver tredje dødsulykke i trafikken skyldes uopmærksomhed. En ny kampagne skal få os til at lægge mobilen, når vi kører bil.

Når mobilen plinger, kan det være svært at lade den være. Også selvom man kører bil, og man burde have øjnene på vejen i stedet for på skærmen.

Derfor indleder Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 66 kommuner, herunder seks østjyske kommuner, en kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

- Den her kampagne er vigtigt, fordi en tredjedel af dem, der dør i trafikken, dør på grund af uopmærksomhed, siger Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik til TV2 ØSTJYLLAND.

Det gør altså uopmærksomhed til en af de største dræbere på vejene. Og det giver god mening, at det har store konsekvenser, når man ikke koncentrerer sig om trafikken, mener Lisbeth Sahl.

- Hvis man kører 80 km/t og tjekker telefonen i 4 sekunder, kører man 89 meter, hvor blikket er væk fra vejen. Der kan ske rigtig meget i trafikken på 89 meter, siger hun.  

Favrskov, Horsens, Randers, Silkeborg, Skanderborg og Aarhus Kommune, er med i kampagnen.

Vi kan ikke lade telefonen være

Mere end seks ud af ti midtjyder har inden for den seneste måned oplevet en situation, som de syntes var farlig eller kunne have udviklet sig farligt, fordi en anden trafikant brugte deres mobil håndholdt, mens de kørte i trafikken.

quote Mange af os kan ikke lade telefonen være. Det er vigtigt at få sat fokus på det her emne. Man skal ikke kigge på sin telefon i trafikken. Det er ulovligt, og det er farligt

Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik.

- Mange af os kan ikke lade telefonen være. Det er vigtigt at få sat fokus på det her emne. Man skal ikke kigge på sin telefon i trafikken. Det er ulovligt, og det er farligt, siger Lisbeth Sahl.

Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Lisbeth Sahl er ikke i tvivl om, at kampagnen vil virke.

- Kampagnerne har en effekt. Det kan vi se i de evalueringer, som vi får foretaget. Men det er et langt sejt træk at få folk til at ændre deres vaner i trafikken, siger Lisbeth Sahl.

Det er ikke længe siden, at straffen for at bruge håndholdt mobiltelefon, når man kører bil, blev skærpet. Det betyder, at de multitaskende trafikanter udover en bøde nu også får et klip i kørekortet. Den første uge efter den skærpede straf, blev der klippet i 578 kørekort.