Mobiltelefonen er en dræber på vejene

Hver tredje dødsulykke i trafikken skyldes uopmærksomhed. En ny kampagne skal få os til at lægge mobilen, når vi kører bil.

64 procent af midtjyderne har inden for den seneste måned oplevet en situation, som de syntes var farlig eller kunne have udviklet sig farligt, fordi en anden trafikant brugte deres mobil håndholdt, mens de kørte i trafikken. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau/Scanpix

Når mobilen plinger, kan det være svært at lade den være. Også selvom man kører bil, og man burde have øjnene på vejen i stedet for på skærmen.

Derfor indleder Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 66 kommuner, herunder seks østjyske kommuner, en kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

Læs også Mor snappede sit barn under kørsel - kostede et klip

- Den her kampagne er vigtigt, fordi en tredjedel af dem, der dør i trafikken, dør på grund af uopmærksomhed, siger Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik til TV2 ØSTJYLLAND.

Det gør altså uopmærksomhed til en af de største dræbere på vejene. Og det giver god mening, at det har store konsekvenser, når man ikke koncentrerer sig om trafikken, mener Lisbeth Sahl.

- Hvis man kører 80 km/t og tjekker telefonen i 4 sekunder, kører man 89 meter, hvor blikket er væk fra vejen. Der kan ske rigtig meget i trafikken på 89 meter, siger hun.  

Læs også Unge larmer og raserer i bus - en dag fik chauffør og passagerer nok

Favrskov, Horsens, Randers, Silkeborg, Skanderborg og Aarhus Kommune, er med i kampagnen.

Vi kan ikke lade telefonen være

Mere end seks ud af ti midtjyder har inden for den seneste måned oplevet en situation, som de syntes var farlig eller kunne have udviklet sig farligt, fordi en anden trafikant brugte deres mobil håndholdt, mens de kørte i trafikken.

Mange af os kan ikke lade telefonen være. Det er vigtigt at få sat fokus på det her emne. Man skal ikke kigge på sin telefon i trafikken. Det er ulovligt, og det er farligt

Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik.

- Mange af os kan ikke lade telefonen være. Det er vigtigt at få sat fokus på det her emne. Man skal ikke kigge på sin telefon i trafikken. Det er ulovligt, og det er farligt, siger Lisbeth Sahl.

Hvad kan tage din opmærksomhed, når du kører bil?

Uopmærksomhed skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70% af de ting, der tager opmærksomheden findes i bilen. Det kan fx være at:
 

  • du taler i telefon eller læser/skriver SMS
  • du indstiller GPS eller radio
  • du samler ting op fra gulv eller handskerum
  • du spiser eller drikker
  • du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer
  • du har tankerne et helt andet sted eller er stresset
     

Du ved godt, det er farligt. Og alligevel kan du måske ikke helt sige dig fri for at have gjort nogle af tingene. Måske prøver du at kompensere ved at sætte farten ned imens, men det er ikke altid nok til at forhindre risikoen for ulykker. Risikoen for ulykker øges markant fordi man reagerer for sent og for langsomt på uventede situationer. Og har du ikke øjnene med dig, når du måske slet ikke at reagere!

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Lisbeth Sahl er ikke i tvivl om, at kampagnen vil virke.

- Kampagnerne har en effekt. Det kan vi se i de evalueringer, som vi får foretaget. Men det er et langt sejt træk at få folk til at ændre deres vaner i trafikken, siger Lisbeth Sahl.

Læs også SAS åbner to nye ruter i Aarhus Airport - og lukker fire andre

Det er ikke længe siden, at straffen for at bruge håndholdt mobiltelefon, når man kører bil, blev skærpet. Det betyder, at de multitaskende trafikanter udover en bøde nu også får et klip i kørekortet. Den første uge efter den skærpede straf, blev der klippet i 578 kørekort.