Midtjyder ignorerer KOL

De fleste midtjyske rygere erkender, at de er i fare for at få KOL. Alligevel går der år, inden de får stillet diagnosen.

Over en million danskere ryger dagligt. Fire ud af 10 af dem vil udvikle KOL - også kaldet rygerlunger.

Alligevel venter 4 ud af 10 med tydelige KOL-symptomer i mere end fem år, inden de går til lægen og får stillet KOL-diagnosen. Når det sker, er deres lungefunktion næsten halveret - og den kommer ikke tilbage. For mange KOL-patienter er konsekvensen, at de ender på førtidspension og føler sig deprimerede og socialt isolerede.

Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 1.584 danskere, heraf 240 i Region Midtjylland, med KOL eller KOL-symptomer. Undersøgelsen er en del af oplysningskampagnen KOLkundskab.dk, som Netdoktor.dk står bag.

- Der dør hvert år 4.000 danskere af KOL. Men vi ved fra den nyeste forskning, at en tidlig KOL-diagnose reducerer dødeligheden ved KOL, fordi man kan nå at sætte ind med forskellige former for rehabilitering i tide. Derfor bør man indføre årlige lungefunktionsmålinger til alle i risikogrupperne i henhold til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, udtaler professor på Lungemedicinsk på Århus Sygehus, Ronald Dahl.

Hver tredje patient med KOL (34 pct.) får en depression pga. det svære liv med KOL, og hver fjerde (26 pct.) lever socialt isoleret fra venner og familie. 9 ud af 10 (87 pct.) er så syge, at de ikke kan klare sig selv og derfor behøver hjemmehjælp.

Se mere i nyhederne på TV 2 | ØSTJYLLAND i aften kl. 19.30.