Midlertidig ledelsesrokering i Østjyllands Brandvæsen: Det er kun første fase

I dag blev der afholdt orienteringsmøde for Østjyllands Brandvæsen efter, at direktøren blev fritaget for arbejde i går. Ledelsen er midlertidigt omrokeret

Orienteringsmødet kommer på baggrund af en trivselsundersøgelse hos Østjyllands Brandvæsen, som beretter om, hvad medarbejderne kalder, diktaturlignende forhold.

I dag blev der holdt orienteringsmøde for ansatte og frivillige hos Østjyllands Brandvæsen. Det sker efter, at direktør Lars Hviid blev fritaget for tjeneste i går.

Og der er nu sket en midlertidig omrokering i ledelsen. 

Dette er sket efter, at der er kommet fokus på en lang række alarmerende besvarelser om ledelsesmetoderne i en trivselsundersøgelse hos Østjyllands Brandvæsen.

Læs også Dårligt arbejdsmiljø blandt brandmænd: Direktøren sendt hjem

Formand for bestyrelsen i Østjyllands Brandvæsen, Bünyamin Simsek (V), forklarer om omrokeringen i ledelsen.

- Anders Ratchke (red. Chef for den operative afdeling) træder til og tager sig af de kritiske opgaver. Han sikrer driften med udrykninger, så der ikke sker ændringer. Det kan borgerne føle sig trygge ved, forklarer Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og han forklarer desuden, at der er indsat to direktører, som skal køre et parallelt forløb, mens forholdene om Lars Hviid undersøges. Det omhandler direktør i Sundhed og Omsorg, Hosea Dutschke og Henrik Seiding, direktør for Teknik og Miljø. 

01:42

VIDEO: Bünyamin Simsek har været med til at tage beslutningen om Lars Hviids fritagelse. 

Luk video

-  Vi har sat Hosea Dutschke ind, som skal hjælpe med at give os en større gennemsigtighed i vores beslutninger.  Han skal varetage opgaven med at sikre tillidsstrukturen i Østjyllands Brandvæsen. Vi vil gerne bruge hans erfaringer, og der bliver Henrik Seiding koblet på til at koordinere indsatsen i bestyrelsen, mens direktøren er fritaget fra tjeneste, udtaler Bünyamin Simsek.

Ingen deadline

Der er ingen deadline for, hvornår undersøgelsesprocessen skal være gennemført. 

Men for Dorthe Hindborg, formand for Teknisk Landsforbund, så er det ikke nødvendigvis negativt, at der ikke er en deadline.

Vi vil genopbygge den tillid, der skal være på tværs af organisationen. Det er ikke gjort på en dag eller en uge, og det her er første fase.

Bünyamin Simsek (V), Bestyrelsesformand, Østjyllands Brandvæsen 

- Hvis manglende deadline handler om, at man vil grave til bunds, så er det fint. Det kan vi ikke vurdere nu. Hvis ikke, så bliver jeg fortsat bekymret, udtaler hun. 

Bünyamin Simsek fortæller dog, at Dutschke og Seiding vil indkalde personalet til møde i næste uge, hvor de vil fortælle, hvordan de griber opgaven an.

-  Vi vil genopbygge den tillid, der skal være på tværs af organisationen. Det er ikke gjort på en dag eller en uge, og det her er første fase, udtaler han.

03:01

VIDEO: Utryghed, mistillid og dårligt samarbejde. Sådan beskriver flere medarbejdere hos Østjyllands Brandvæsen deres arbejdsmiljø. Kritikken retter sig især mod den øverste ledelse. Indslaget er fra 28. november 2018. 

Luk video

Utryghed er ordet

Dorthe Hindborg fortæller dog, at der fortsat er meget, der skal bearbejdes for medarbejderne.

- Det er voldsomme ting, der sker på en arbejdsplads, som jo stadig skal fungere. Du kan ikke bare sige timeout i brandvæsenet. Så de er også nødt til at finde ud af, hvordan de tænker om det hele, fortæller hun.

Det er ikke ren lettelse, vi har med at gøre. Det er utrygheden, der er det bedste ord til at beskrive situationen.

Dorthe Hindborg, formand Teknisk Landsforbund

Og de ting, som er blevet fremlagt af bestyrelsen i dag, efterlader fortsat medarbejderne hos Østjyllands Brandvæsen tilbage med én følelse.

- Det er ikke ren lettelse, vi har med at gøre. Det er utrygheden, der er det bedste ord til at beskrive situationen for dem på, fortæller Dorthe Hindborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Opfordring til formanden

Dorthe Hindborg har desuden en klar opfordring til bestyrelsesformand, Bünyamin Simsek.

- Jeg vil selvfølgelig kraftigt opfordre til, at Simsek fortsætter med at have en åben dør. Så han fortsat inviterer medarbejderne ind. Det er min vurdering, at der bliver brug for det, vurderer hun.

Og det har bestyrelsesformanden tænkt sig at imødekomme.

- Døren er fortsat åben. Og jeg får stadig henvendelser fra medarbejdere, som jeg løbende er i dialog med. Det vil jeg fortsat være, indtil situationen er stabil, fortæller Bünyamin Simsek.