Her er listeria-pålæg solgt

Opdateret: Supermarkeder føjet til listen

Antallet af butikker på Fødevarestyrelsens liste over steder, der kan have solgt pålægsprodukter med listeriabakterier direkte videre til forbrugerne, voksede onsdag i takt med, at myndighederne fik større overblik.

12-årige Magnus Nielsen fra Randers er en af de personer, som er blevet smittet med listeria - formentlig efter at have spist kødpålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

Nu indeholder listen også butikker fra Dansk Supermarked. Det drejer sig om Føtex, Bilka og Salling, der har solgt en lang række forskellige pålægstyper, hvor kødet stammede fra Jørn A. Rullepølser. Det samme gælder Rema 1000.

Årsagen til, at også Dansk Supermarked og Rema 1000 kommer på listen, skyldes risikoen for såkaldt krydskontaminering, efter at firmaet Delika, der har leveret varen, har skåret pålæg på samme maskine, som noget af det kød, der har haft listeria i sig, også er blevet skåret på.

Produkterne er under alle omstændigheder væk fra hylderne.

Derudover oplyser DFDS Seaways onsdag, at der er blevet solgt rullepølse fra Jørn A. Rullepølser i deres skibes tax free-butikker, og at der er blevet serveret rullepølse ved morgenmadsbuffeten om bord.

Odense Universitetshospital (OUH) har også serveret rullepølse fra Jørn A. Rullepølser på patienthotellet, hvor blandt andet gravide spiser. Listeria-bakterien er særligt farlig for gravide, syge og gamle, men er normalt ufarlig for raske mennesker.

Det vides endnu ikke, om den rullepølse, der blev serveret på OUH, var inficeret med listeriabakterien.

Statens Serum Institut (SSI) oplyser onsdag, at den forventer flere tilfælde af listeria med tilknytning til det aktuelle udbrud.

Fødevarestyrelsen blev allerede den 16. juli klar over, at de prøver, som den havde taget fra den lammerullepølse, der var trukket tilbage, viste samme type listeriabakterie, som var blevet fundet hos de smittede.

Men først mere end tre uge senere blev produktionen stoppet hos Jørn A. Rullepølser, og det har ført til kritik fra flere sider, blandt andet fra Enhedslistens og Forbrugerrådet.