De høster tidligt

Marken er mejet ualmindeligt tidligt i år

Foto: Colourbox - genrefoto

Tidligere end nogen kan huske, er mejetærskerne netop nu i gang med at æde sig ind på kornmarker flere steder i Østjylland.

Sådan lyder meldingen fra Videncentret for Landbrug, Planteproduktion i Skejby ved Aarhus.

- Uden at kunne dokumentere det, så er det højst usædvanligt at se høst af nu i første omgang vinterbyg på et så tidligt tidspunkt. Vi høster mindst 14 dage tidligere, end vi plejer i nogle områder, siger videnscentrets direktør, Ivar Ravn, til Ritzau.

Enkelte steder i Østjylland er høsten netop nu i gang, fordi der har været megen tørke. Det samme gælder Sjælland og Vestjylland, men de øvrige dele af landet er snart på vej.

Ifølge Ivar Ravn er der bredt set udsigt til en flot høst.

Se: Høsten bliver god!

- Samlet set er det svært at se et bedre vækstår end i år, når vi ser landet under ét. Der var en kanonstart med et godt efterår og en fin og mild overvintring af afgrøderne. Siden har der de fleste steder været den rigtige blanding af regn og sol, siger han.

Det eneste minus i regnestykket har været, at der trods alt i nogle egne - blandt andet dem, hvor der høstes allerede nu - har været for tørt.

- Udbytterne tegner pæne, men de er nok prægede af en vis tvangsmodning af kornet, som betyder, at kernerne bliver lidt mindre, end de kunne have været. Omvendt så slipper landmændene for udgifter til korntørring, siger Ivar Ravn.