Børn lokkes til usikre bankkonti

Sparekassen Østjylland med hovedsæde i Hammel opfordrer børn til at købe et garantbevis. 'Skammeligt', mener økonom i Forbrugerrådet.

Bamser, gratis lektiebøger og årlige fødselsdagshilsner lokker børn til at tegne garantbeviser i Sparekassen Østjylland.

At risikoen ved at investere i en sparekasses garantbeviser er lige så stor som ved investering i en banks aktier, nævnes ikke i materialet på sparekassens hjemmeside, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er dybt kritisabelt, mener økonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum:

- Det er skammeligt, når man opfordrer børn til at købe et garantbevis, hvad der svarer til
aktier, tilsyneladende med løfte om, at man får gaver og en fødselsdagshilsen. Risikoen er ikke beskrevet med et ord.

I modsætning til almindelige bankkonti er garantkonti ikke omfattet af statens garanti for, at man ikke kan tabe sine penge ved et bankkrak. Risikoen blev sørgeligt aktualiseret, da en
stor del af kunderne i Spar Mors tabte penge på netop garantbeviser.

<b>Finanstilsynet tager sagen op</b>
I Finanstilsynet, der har til opgave at holde øje med bankerne, vil kontorchef Anette Bjåland-Andersen tage sagen op med sparekassen.

- Vi har regler om god skik, der indebærer, at information skal være ærlig og loyal og ikke må være vildledende og utilbørlig. Vi synes godt nok, at der mangler noget her.

I Sparekassen Østjylland, der har 14 filialer, har underdirektør Tage Malling netop lanceret en Koala-kampagne målrettet mindre børn. I forvejen har sparekassen en række garantfordele til både 8-12-årige og til 12-17-årige.

- Vi har lavet et nyt produkt til alle vores garanter, der indebærer, at børn fra 3 til 10 år får
en lækker bamse, når de er garanter.« Han understreger, at børn og forældre informeres om risikoen ved garantkonti. Vi vil gerne knytte de unge mennesker til os og sælge vores
garantkoncept til dem, og rigtigt mange af vores børn har garantkonceptet.

Sparekassen Østjylland er Danmarks 30. største pengeinstitut ud af flere end 100 banker og sparekasser.