Blodregn i baghaven?

Støv og sand fra Sahara har retning mod Østjylland

En del af Saharas røde sand risikerer i den kommende weekend at havne i Østjylland. Foto: Colourbox

Ørkensand fra Sahara vil muligvis dryppe over Østjylland natten til lørdag. Der er nemlig en sandsynlighed for, at fænomenet "blodregn" kigger forbi.

- Der har været nogle sandstorme i den vestlige del af Sahara omkring Marokko, og der er hvirvlet sand op der, som er kommet højt op i atmosfæren, forklarer DMI's meteorolog, Thyge Rasmussen til Ritzau.

- Og da der så i øjeblikket er en strømning i de højere luftlag fra syd op mod Vesteuropa, så bliver sandet transporteret med luften op nordpå til Vesteuropa og også op til os.

Vejrfænomenet skal blandes med regndråber, før det kan komme over landet. Og der er faktisk udsigt til regn flere steder i landet natten til lørdag samt lørdag formiddag.

- Hvor meget sand der så er tilbage, når det når op til os, det er svært at vide. Men prognoserne tyder på, at der stadig er noget, siger han.

Det makabre navn skyldes sandets røde skær, men sandet kan ikke som sådan opleves i regnen. Når det bliver tørvejr, kan man til gengæld se et fint lag støv og sand.

- Man kan se specielt se det, når regnen er fordampet. Så vil man typisk kunne se noget fint sand, der måske ligger på biler og haveborde og hvad man ellers har, som står udenfor, siger meteorologen.

Vi skal ikke være bekymrede

Torsdag lagde en farlig smog sig over London og store dele af England, hvilket fik alarmklokkerne til at lyde. Det er en blanding af blodregn og forurening fra virksomheder i Storbritannien og på det europæiske fastland.

Men det er ikke noget, vi som sådan skal være bekymrede for her i landet, siger meteorologen.

- Det, de har i England, er kombineret med en kraftig luftforening, og det er menneskeskabt. London er jo egentlig historisk set kendt for sin smog, så det har ikke noget med det, der kommer til os at gøre, siger han.

Faktisk er blodregn ikke et fuldstændig usædvanligt fænomen.

- Det kommer med mellemrum. Man har somme tider oplevet det om vinteren, hvor det så er sneen, der får det rødlige skær. Det er lidt spektakulært, siger DMI's meteorolog, Thyge Rasmussen.