Tyve skar hul i tage og firede sig ned med reb: Nu er de blevet udvist

Tre rumænske mænd er i dag blevet idømt fængsel og udvisning for organiserede indbrud i Jylland. Blandt andet i Skødstrup, hvor de stjal for 3,5 millioner.

Rumænske tyve benyttede sig af en udsædvanlig metode, da de brød ind på elektroniklagre rundt omkring i Jylland. Foto: Anders Debel Hansen - Ritzau Scanpix

Tre rumænske mænd i alderen 28 til 30 år blev alle idømt to år og tre måneders fængsel samt udvisning af Danmark i retten i Kolding i dag for flere indbrud og indbrudsforsøg.

De havde fundet ud af, at flere store elektroniklagre ikke har tyverialarm i taget.

Jhin Lee, anklager i Særlig Efterforskning Vest

Som taget ud af en spionfilm har de benyttet sig af en helt særlig fremgangsmåde, når de har været på indbrudtogt rundt omkring i Jylland.

- De havde fundet ud af, at flere store elektroniklagre ikke har tyverialarm i taget. Derfor valgte de at skære hul i taget og fire sig ned med reb og karabinhager, siger anklager i Særlig Efterforskning Vest, Jhin Lee, til TV2 ØSTJYLLAND.

- De vidste, at der var sensorer ved gulvet, så de har holdt sig oppe på reolerne under indbruddene.

Computere fra Skødstrup var på vej til Rumænien

Metoden blev blandt andet brugt under et indbrud i et elektroniklager i Skødstrup i august sidste år, hvor de tre rumænere stjal bærbare computere til en værdi af 3,5 millioner kroner.

Planen var, at computerne skulle sælges i Rumænien, men de nåede aldrig så langt.

- Tysk politi stoppede en bil på vej mod Rumænien, der var proppet med computere. Chaufføren af bilen havde et billede af et ID på sin telefon, som tilhørte én af de tre, vi havde tiltalt, siger Jhin Lee.

Læs også Turister kan ikke komme dertil: Øens indtægtskilde er i fare

I alt har Særlig Efterforskning Vest, som hører til i Aarhus og har særligt fokus på omrejsende kriminelle, kædet de tre rumænere sammen med to indbrud, herunder det i Skødstrup, og tre indbrudsforsøg, hvoraf det ene fandt sted i Søften.

- Vi har brugt masteoplysninger fra deres telefoner, og vi har både matchet DNA fra et cigaretskod og fodspor med én af de tiltaltes sko fra gerningsstederne.

Godt hundearbejde førte til anholdelse

De tre rumænske mænd blev taget på fersk gerning den 21. september sidste år efter et mislykket indbrudsforsøg ved laptop.dk i Vejle.

- Det var en dygtig politihund fra Sydøstjyllands Politi, der gik spor og fandt dem ude på en mark. Her satte hunden efter dem, og den får bidt den ene, så de ikke kan stikke af, siger anklageren fra Særlig Efterforskning Vest.

Det er tydeligt, at de er kommet hele vejen fra Rumænien med det ene formål.

Jhin Lee, anklager i Særlig Efterforskning Vest

De rumænske mænd var udelukkende kommet til Danmark for at begå indbrud i elektroniklagre, og de havde avanceret udstyr, der gjorde det tydeligt, at indbruddene var nøje planlagte.

- De havde særligt værktøj med såsom reb, karabinhager og walkietalkier. De har også spraymalet et overvågningskamera. Det er tydeligt, at de er kommet hele vejen fra Rumænien med det ene formål, siger Jhin Lee.

Lignende sag i Randers

Noget tyder på, at de tre mænd ikke er de eneste rumænere, der har hørt om det manglende alarmsystem i taget på elektroniklagre.

- Det er en usædvanlig sag. Utroligt nok har vi alligevel set en lignende sag for nylig. Det er også rumænere, der har benyttet sig af samme metode, siger Jhin Lee.

- Der er dog ikke noget, der tyder på, at mændene fra de to forskellige sager kender hinanden. De andre rumænske mænd bliver snart stillet for retten i Randers.