Tre spørgsmål til professoren: Vaccine? Børnene? Symptomer?

Ledende overlæge og professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital svarer på spørgsmål om coronavirussen.

Lars Østergaard svarer på spørgsmål fra jer brugere og giver en opdatering på coronavirussen.

Lars Østergaard er en af de førende eksperter herhjemme, når det handler om infektionssygdomme. Til dagligt er han ledende overlæge og professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. 

Læs også Skoleelever skal sidde to meter fra hinanden - her er de nye retningslinjer til genåbningen

Nogle aftener er Lars Østergaard med live på TV2 ØSTJYLLANDs Facebookside, hvor han svarer på spørgsmål fra jer brugere. Det samme gjorde han tirsdag aften. Her er tre udpluk:

Flere børnefamilier er bekymrede for at sende deres børn i skole og institution, når regeringen åbner op for, at de mindste kan starte efter påsken.

Bør forældre være bekymrede for at sende sine børn afsted?

- Der kommer mange forholdsregler. Børn er børn, og de kan komme til at smitte hinanden, men børn får stort set aldrig et alvorligt forløb, når det handler om coronavirus. Små børn op til 15 år, de bliver ikke alvorligt syge. Det er meget, meget sjældent, fortæller Lars Østergaard.

Der er en række retningslinjer, som skal overholdes, inden børnene kan begynde igen. Og har man sygdomssymptomer, så skal man blive hjemme.

Er en vaccine på vej?

- En vaccine eller en effektiv behandling ville være fantastisk. Så kan vi komme ud, når alle kan få den. Det næstbedste vil være, at vi får spredt sygdommen, og vi bliver immune. Men der vil være nogle, som også bliver alvorligt syge. Men vi kan jo ikke isolere os i flere år, så vil det gå hårdt ud over samfundet. Det er at vælge imellem to onder, forklarer professor Lars Østergaard.

 

- Hvis vaccinen eller behandlingen kommer, så vil det være et gennembrud. Vi er gået i gang, og vi har de første resultater fra behandlingsforsøg om tre-fire måneder. Men vi kan jo aldrig vide det. Der bliver arbejdet benhårdt på det i hele verden, siger han.

 

Hvilke symptomer kan man have på coronavirus?

- Coronavirus kan give alt fra ingenting til muskelsmerter og åndenød. Så det er meget forskelligt. Man kan også blive overfølsom i sin hud efterfølgende. Det fortæller flere, siger Lars Østergaard. 

Herunder kan du se hele live-videoen med Lars Østergaard, hvor han svarede på nogle af jer brugeres spørgsmål (videoen begynder 3.18 sekunder inde):