Gravid under corona-krisen? Sådan bør du forholde dig

Det kan være lidt en jungle som gravid at finde ud af, hvordan du skal forholde dig til COVID-19. Her giver formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, dig sine bedste råd.

Forvirrende.

Det er, hvad det er for gravide i de her corona-dage.

I store træk betragter Sundhedsstyrelsen gravide som en særlig risikogruppe – men ingen er sikre på, om det er realiteten.

Ikke desto mindre skal du som gravid forholde dig til corona-smitten. Og hvordan så det, svarer formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, på her - ét aspekt ad gangen:

Bør man som gravid tage særlige forholdsregler?

- Du skal overholde de generelle forholdsregler i samfundet for at undgå at blive syg. Sagen er, at vi ved ikke, om det har konsekvenser at få corona, når man er gravid. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at det kan være en belastning at blive syg sidst i graviditeten, når livmoderen fylder meget, og man måske i forvejen er lidt stakåndet, siger formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk.

Vil det sige, at gravide ikke bør tage flere forholdsregler end alle andre?

- Det har vi ikke belæg for at sige, at du skal. Men du skal forsøge så vidt som muligt undgå at blive syg, og det gør du ved at følge de gængse retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om høj hygiejne og så videre. Grundlæggende er det de samme råd, som alle skal følge, siger formand for Jordemoderforeningen.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er da også, at man som gravid 'i særlig grad' overholder de generelle hygiejneråd og råd om færden i samfundet.

Risikerer man noget som gravid, hvis man får COVID-19?

- Der er måske en lille risiko for at føde for tidligt ved COVID-19. Men ingen ved det med sikkerhed. Problemet er, at vi har meget lidt data fra Kina om det. Dataen viser en lille risiko for tidlig fødsel, men det er bittesmå tal, siger formanden for Jordemoderforeningen og uddyber, at dataen fra Kina dækker over ’kæmpe mørketal’, og ikke kan bruges til at sige noget med sikkerhed, deraf myndighederne forsigtighedsprincippet for gravide i Danmark.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med Regitze Als Mortensen (billedet), termin til juni, og Sofia Nisma, der havde termin torsdag.

- Og ligesådan ved vi heller ikke om, COVID-19 kan have betydning for hvor meget barnet vokser. Vi ved, at hvis en gravid får influenza og er meget syg af det, kan det få barnet til at vokse mindre. Om det også er gældende for COVID-19, ved vi ikke, men det er årsagen til, at man vil scanne og tjekke en gravid med corona en ekstra gang for at se, om barnet vokser, som det skal, siger formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk.

Hvorfor er gravide en risikogruppe for smitte med coronavirus?

Bør man isolere sig selv den sidste tid op til fødslen for at undgå smitte?

- Nej, men hvis man er gravid og har en anden sygdom som astma, så er det måske smart at selvisolere sig. Men grundlæggende kan du også få det skidt, hvis du ikke kommer ud og går en tur – så jeg vil faktisk anbefale en daglig gåtur.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg som gravid får symptomer på corona?

- Hvis du er bekymret for, at du er blevet smittet, så tag kontakt til din praktiserende læge og spørg, om vedkommende ikke mener, du skal testes. Det er lægens afgørelse om, det er tilfældet.

Må jeg tage på arbejde lige nu som gravid, når Danmark åbner op igen?

- For sundhedspersonale er der andre regler, men for andre er svaret: Ja. Du må tage på arbejde, men du skal følge de samme forholdsregler som alle andre. Og hvis du har kontakt med mange mennesker på dit arbejde, bør du tage en snak med din arbejdsgiver om, hvordan det tal kan reduceres.

Kan COVID-19 overføres fra den gravide til fosteret?

- Det er der ingen tegn på, siger formanden for Jordemoderforeningen.

Bliver man som gravid testet inden fødslen?  

- Nej, det er kun gravide med symptomer, der skal testes.

Råd fra Sundhedsstyrelsen:

Må faren komme med til fødslen, hvis han har COVID-19?

- Nej, så må han ikke komme med. Det er jo rigtig træls og trist, men det er et vilkår lige nu. Og det bedste man kan gøre er at forberede en plan B for, hvem der så skal med.

Hvad hvis den gravide har COVID-19 ved fødsel?

- Fødslen skal så vidt som muligt gå som sædvanligt. Personalet og den gravide skal have maske på, men jordemoderen vil gøre alt, hvad vedkommende kan for at skabe så gode rammer som muligt, og jeg får tilbagemeldinger om, at det sagtens kan lade sig gøre på tryg vis.

- Efterfølgende skal moren have mundbind på omkring barnet og rengøre brystet, inden hun ammer. Men de unge kvinder er formentlig ikke syge så lang tid, så de vil hurtigt kunne slippe de forholdsregler igen, siger formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk.

 

rimfrost frost

I nat var den koldeste for årstiden i 30 år

Spærring af Silkeborgvej

Skudepisode i vejkryds: Patronhylstre fundet og vidner efterlyses

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Pårørende til AstraZeneca-dødsfald kræver erstatning af Danmark

Spærring af Silkeborgvej

Skud muligvis affyret i vejkryds: Politi massivt til stede

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

Dagens mest læste