Butiksansatte skal få vagtplan til at gå op ad frivillighedens vej

Butikker kan fint holde delvist åbent til påske, lyder det fra forbrugerordfører.

Salling Group foreslog umiddelbart inden regeringens udspil at suspendere lukkeloven samtlige dage i påsken. Foto: Ritzau - Scanpix

"Vi forventer, at vi kan bemande butikkerne alene med medarbejdere, som viser interesse for at komme på arbejde og dermed være med til at gøre en forskel i denne svære tid.”

Det er det tætteste, Salling Group kommer på at forholde sig til en kritik om, at supermarkedskæden ikke kan være bekendt at holde åben i påsken.

Læs også Genbrugsplads stormløbet ved genåbning

Det er HK Østjylland, der er afsender af kritikken, som falder i forbindelse med, at regeringen har lagt op til delvist at suspendere lukkeloven skærtorsdag og 1. påskedag. 

01:51

VIDEO: De butiksansatte har brug for en pause, lyder det fra HK-formand. Intet problem, mener politiker og supermarkedskæde.

Luk video

Vil sprede handel ud

Ifølge regeringen vil en delvis suspendering af lukkeloven sprede handlen over flere dage.

- Vi vil gøre det, så folk ikke klumper sammen onsdag og lørdag, men at vi giver hinanden mulighed for at tage hensyn til hinanden, siger forbrugerordfører for Socialdemokratiet Malte Larsen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg ved godt, at vi ikke skal handle ind til påskefrokoster i år, men det er stadigvæk en fordel, at man spreder handlen over nogle flere dage. Så ser vi ikke de scener, vi så de første dage, hvor folk skulle handle, fordi de troede, der var ved at udbryde hungersnød.

Læs også Butiksansatte skal knokle i påsken: - Vi kan simpelthen ikke være det bekendt

De butiksansatte er blandt andet pressede, fordi de skal overholde en masse nye retningslinjer, lyder det fra regional HK-formand Cliff Præstegaard.

Verbale røfler

Formand i I HK Østjylland, Cliff Præstegaard, mener, at de butiksansatte er slidte og stressede efter en lang række hårde arbejdsdag og arbejdsnætter. De butiksansatte er desuden pressede, fordi de skal overholde en masse nye retningslinjer, ligesom de ofte må stå mål for verbale røfler, lyder det.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at en salgsassistent skal overfuses, når han eller hun påpeger de regler, som skal gøre, at vi ikke bliver smittede med virussen, sagde Cliff Præstegaard lørdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Forbrugerordfører Malte Larsen roser de butiksansatte og mener, at eventuelle udfordringer med vagtplanen kan løses ad frivillighedens vej.

Læs også Rockikon spiller på Smukfest

Ind med de unge

- De butiksansatte har virkelig ydet en flot indsats, og jeg håber rigtig meget, at butikscheferne her og nu sørger for, at planlagt frihed i så vid grad som overhovedet muligt bliver gennemført, og at man eksempelvis sætter ungarbejdere ind i større omfang på de dage.

Ifølge Malte Larsen har ungarbejdere god tid i påskeferien. 

- Jeg håber på, at man ad frivillighedens vej når rigtig langt. Sørger for, at de, der trænger til et pusterum, kommer hjem og får den fridag, de havde regnet med. Og samtidig giver de unge mennesker, som godt kan lave lidt ekstra i deres påskeferie en mulighed for at få lidt arbejde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Lærer har ekstra travlt under corona-lukningen

Salling Group, der blandt andet omfatter Føtex, Netto og Bilka, foreslog umiddelbart inden regeringens udspil at suspendere lukkeloven samtlige dage i påsken.

"Det er positivt, at ministeren har lyttet til vores anbefaling om at prioritere hensynet til sikkerhed. Det vil forventelig sprede handelen over flere dage og løse de fleste af vores udfordringer, omend vi især i Netto kan risikere for meget kødannelse", skriver Salling Group i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.