Biografer må åbne nu - men det praktiske er ikke på plads

Der mangler retningslinjer og skal laves aftaler med filmdistributører, før biografer kan åbne igen. I Bio Silkeborg glæder de sig til at kunne slå dørene op for gæster igen.

Biograferne har fået lov at genåbne allerede torsdag, men der er en hel del praktiske ting, som skal på plads, inden man igen kan gå ind og se en film, spise popcorn og drikke cola.

Først og fremmest afventer landets biografer de præcise retningslinjer fra Kulturministeriet, og samtidig skal der laves aftaler med filmdistributørerne, så der er premierefilm på lærredet.

Det fortæller Lars Werge, der er direktør for brancheforeningen Danske Biografer, som har 165 biografer rundt i landet som medlemmer.

- Vi skal have retningslinjerne på plads med myndighederne om, hvordan vi indretterne biograferne, og det skal de enkelte biografer implementere, så det er trygt at komme ind og se en film, siger Lars Werge.

Rigtig rart snart at kunne åbne

I Bio Silkeborg glæder direktøren sig til at kunne slå dørene op for filmglade biografgæster igen:

- Jeg er så lykkelig for det. Det er jo klart, at når man normalt har en biograf, der er lukket den 24. og 31. december, så er det rigtig rart, at vi kan åbne op snart, siger Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg.

quote Jeg er så lykkelig for det. Det er jo klart, at når man normalt har en biograf, der er lukket den 24. og 31. december, så er det rigtig rart, at vi kan åbne op snart.

Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg

De præcise retningslinjer for, hvordan det skal foregå er ved at blive udarbejdet, og de er ifølge Kulturministeriet på trapperne.

Lars Werge har været til møder med Kulturministeriet om retningslinjerne, og han fortæller, at en del af dem vil læne sig op ad, hvad man har set andre steder i samfundet med afstandsmarkeringer og håndsprit.

Det mangler dog at blive afklaret, om biograferne må fylde salene, eller om der skal være afstand mellem sæderne.

Inden corona-krisen gik det faktisk ganske godt for de små foreningsdrevne biografer i Østjylland. Fra 2018 til 2019 solgte de flere billetter. Se indslaget fra den 19. januar 2020 her. 

Forsamlingsforbuddet skal hæves

I Bio Silkeborg er sikkerhedsforanstaltningerne på plads. Der er indkøbt håndsprit, rengøringsmiddel til sæderne og afskærmning. Derudover vil al betaling og håndtering af billetter foregå med dankort og online.

Det afgørende bliver, hvor mange biografen kan invitere indenfor af gangen: 

quote Hvis der kun må sidde 10 i hver sal, så har vi ikke råd til at holde åbent.

Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg

- Hvis der kun må sidde 10 i hver sal, så har vi ikke råd til at holde åbent. Vi skal i hvert fald op og have ændret det forsamlingsforbud, for ellers kan vi ikke få det til at løbe rundt, siger Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg.

Lars Werge håber, at biograferne kan få lov at indrette sig på linje med retningslinjerne i busser og tog.

- I den kollektive trafik kan du sidde ved siden af fremmede, så længe man kigger i samme retning, og det er jo det samme i en biograf.

- Omvendt er der i kirkerne, hvor man også kigger i samme retning, andre krav til afstand, så det skal vi have nogle diskussioner omkring.

- Men det allervigtigste er, at det er forsvarligt og trygt at gå i biografen, siger Lars Werge.

Nye film på lærredet

En anden udfordring biograferne kan løbe på, er at der skal nye film på lærredet. Der skal derfor laves aftaler med filmdistributørerne.

- Vi kan ramle ind i, at der ikke er så mange film at vælge imellem. De store filmlande som USA skal op i gear, før der bliver sat store film op igen. Vi har nok for nu, men det er lidt som en supertanker, der skal op i omdrejninger igen, siger Lars Nielsen.

quote Det er en del af puslespillet for at kunne åbne igen. Distributørerne af filmene har en klar interesse i, at så mange som muligt kan komme til at se de film, som de har satset på.

Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer

- Det er en del af puslespillet for at kunne åbne igen. Distributørerne af filmene har en klar interesse i, at så mange som muligt kan komme til at se de film, som de har satset på, lyder det fra Lars Werge.

Samtidig skal der i mange af de mindre biografer købes cola, popcorn og slik, inden man kan slå dørene op.

Lars Werge vil ikke på nuværende tidspunkt give et bud på, hvornår biograferne igen kan åbne.

Fase 2 bliver udvidet med:

AGF-Sønderjyske

Sådan kommer det til at foregå, når tusindvis af fodboldfans i dag skal på stadion

Clip0015.MXF.03_35_04_13.Still002

Karina blokerede industrihavn: - Jeg er villig til at lade mig arrestere

Skærmbillede 2021-04-22 kl. 11.21.28

Politiet søger vidner efter slagsmål mellem flere mænd onsdag aften

Økologisk müsli

Müsli solgt i landsdækkende kæde tilbagekaldes: Spis det ikke

20200518-130319-L-1920x1348we

Politiet om genåbning af barer: Der var højt humør hele vejen

Skærmbillede 2021-04-21 kl. 21.42.15

play Forsker støtter lempelse af dyrelov: - Vi har med kompetente dyr at gøre

Dagens mest læste