Advarer mod ulovlig medicin: Det har aldrig været nemmere at købe

Østjyske rusmiddelcentre oplever stigende udfordringer med opioider. Og det har aldrig været nemmere at købe den stærke smertestillende medicin på det illegale marked, lyder advarslen.

Det er let som aldrig før at skaffe receptpligtigt medicin på det illegale marked. Og det kan være livsfarligt at eksperimentere med de stærke smertelindrende præparater som for eksempel Tramadol, Oxycontin eller Doltard, advarer overlæge.

De stærke smertestillende præparater - såkaldte opioider - bruges i sundhedsvæsnet mod stærke smerter til at smertelindre alt fra en brækket arm til vedvarende smerter hos en kræftpatient. 

- Jeg havde ikke gjort mig overvejelser om, at det er noget, terminale patienter får, og at det derfor er rimelig hidsigt, fortæller en tidligere misbruger af receptpligtig medicin, som vi kalder "Jonathan", da han ønsker at være anonym.

Selvom præparaterne er receptpligtige, kan de nemt købes på det illegale marked og bruges som rusmiddel.

- Jeg var godt klar over, det var medicin, men det, tænkte jeg egentlig bare, var bedre, fortæller "Jonathan", som har eksperimenteret med både Tramadol, Oxycontin og Doltard.

quote Det har været stigende de senere år, og de er blevet yngre.

Berit Henriksen, rusmiddelbehandler på Norddjurs Rusmiddelcenter. Om udfordringerne med brug af opioider.

Ekstremt nemt at få fat på

På grund af sociale medier og internettet er det de senere år blevet nemmere og nemmere at købe opioider på det illegale marked. Det mener Morten Lykke Hørup, der er konsulent ved Rusmiddelcenter Silkeborg.

Morten Lykke Hørup fortæller, at der længe har været problemer med opioider. Så længe der er blevet udskrevet medicin, som man kan blive påvirket af, har der været misbrugere af det, siger han.
Morten Lykke Hørup fortæller, at der længe har været problemer med opioider. Så længe der er blevet udskrevet medicin, som man kan blive påvirket af, har der været misbrugere af det, siger han.

- Man kan købe de her piller på nettet og få dem sendt til sin adresse, eller man kan tage sin telefon og skrive en sms. Så kommer der en bil kørende med stoffer og holder lige foran ens hoveddør. Det har aldrig været nemmere, siger Morten Lykke Hørup.

Politiinspektør Hans Roost fra Midt- og Vestjyllands Politi, der dækker Silkeborg, fortæller, at ulovligt salg af opioider er et stigende problem i politikredsen.

- Vi ser det her mere og mere, og vi ser, at det er meget potente og farlige stoffer. Så selvfølgelig er det en alvorlig ting, og vi følger det nøje, siger Hans Roost.

VIDEO: Forstå hvad opioider er, og hvordan de påvirker kroppen.

Også i Norddjurs Kommune er det let at opdrive på det illegale marked. 

- De fleste køber det illegalt ved en dealer. Der er dog også nogle, der køber det ved en borger i lokalsamfundet, som har det lægeordineret og dermed kan opnå en stor økonomisk gevinst ved at sælge det videre, uden de måske kender konsekvensen ved det, siger Berit Henriksen, der de seneste 4,5 år har været rusmiddelbehandler ved Rusmiddelcenter Norddjurs.

Flere havner i et misbrug

På Norddjurs Rusmiddelcenter har man de senere år oplevet, at flere og flere henvender sig for at få hjælp til at komme ud af et misbrug med opioider. 

- Det har været stigende de senere år, og misbrugerne er blevet yngre, siger Berit Henriksen.

Hun fortæller, at det typisk er folk i 20'erne, der opsøger rusmiddelcentret for at få hjælp til at komme ud deres afhængighed af de stærke smertestillende præparater købt på det illegale marked.

- De har måske røget hash, taget kokain og lignende tidligere, og så stifter de bekendtskab med de her præparater, når de kommer ind i 20'erne.

Sådan er problemet i østjyske kommuner

TV2 ØSTJYLLAND har mandag fortalt historien om 19-årige Veljko Djuric fra Silkeborg, der sammen med sin et år ældre ven blev fundet livløse i 2019 efter en overdosis af receptpligtig medicin.

VIDEO: Aleksandra Miletic mistede sin søn Veljko, der døde efter en overdosis af det receptpligtige præparat Doltard. Nu advarer hun andre unge mod den farlige medicin.

Livsfarligt at eksperimentere med opioider

Eva Aggerholm Sædder, der er ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, advarer på det kraftigste mod ukontrolleret brug af medicinen.

- Der skal ikke ret meget til, når man ikke er vant til opioider, før man risikerer at dø af det, siger overlægen.

Hvert år dør mellem 220 og 300 mennesker af narkorelaterede årsager. 85 procent af dødsfaldene skyldes opioider. En stor del af dem, der mister livet til narkotika, er ældre misbrugere, men der findes også flere tilfælde, hvor helt unge overdoserer på illegal medicin, som det var tilfældet med Veljko Djuric og hans ven.

Veljko Djuric blev 19 år gammel.
Veljko Djuric blev 19 år gammel.

Eva Aggerholm Sædder forklarer, at præparaterne ved ukontrolleret brug kan være livsfarlige, da de sænker ens bevidsthed, og man kan stoppe med at trække vejret.

- Det er fint nok, hvis man skal opereres på et hospital, hvor der er nogen, der kan hjælpe en med at trække vejret. Men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man er alene eller sammen med nogen, der er i samme situation. Så dør man af det, siger Eva Aggerholm Sædder.

Det var formentligt præparatet Doltard, som tog livet af Veljko Djuric og hans ven.
Det var formentligt præparatet Doltard, som tog livet af Veljko Djuric og hans ven.

Tidligere misbruger: Farligere, end man tror

TV2 ØSTJYLLAND har talt med en tidligere misbruger af opioider. Han optræder anonymt, men vi er på redaktionen bekendt med hans navn og historie. Vi kalder ham "Jonathan".

"Jonathan" blev introduceret til opioider via en kammerat, som han havde røget en masse tjald med og drukket en del sammen med. Han forklarer, at præparaterne fik ham til at slappe helt af og give ham en følelse af lykke.

- Jeg tror, det er meget farligere, end folk lige tænker over, siger "Jonathan".

Det er nu nogle år siden, "Jonathan" har taget opioider, men han kan stadig indimellem mærke trangen og lysten til det.
Det er nu nogle år siden, "Jonathan" har taget opioider, men han kan stadig indimellem mærke trangen og lysten til det.

- Første gang, jeg prøvede det, var det 20mg, og der kastede jeg op, fordi kroppen sagde stop. Men de her piller fås i op til ti gange den styrke, og så spiller det dårligt sammen med alkohol, og det er jo typisk sammen med alkohol, at man tager det, siger "Jonathan", der vurderer, at det er mere vanedannende end andre stoffer, han har prøvet.

Unge er under et stort pres

I Norddjurs Kommune er 27 personer i løbet af 2020 begyndt i substitutionsbehandling. Dermed er der lige nu i alt 45 personer i behandling for afhængighed af opioider. Heraf er de 25 i ungekategorien.

- Der er et enormt stort pres på unge og en forventning om, at de skal leve op til alverdens ting i dag. Der er en masse pres på dem og en masse krav fra omverdenen, som de sociale medier også er med til at skabe. De har ikke rum til at fejle, siger rusmiddelbehandler Berit Henriksen.

Sådan foregår behandlingen

Både hun og kollegaen i Silkeborg mener, at det er vigtigt med oplysning, hvis man skal komme problemerne til livs og undgå, at flere unge overdoserer af de receptpligtige præparater.

- Mange tror, at de er udødelige, og at det ikke kan ske for dem, siger Berit Henriksen.

Der skal sættes ind flere steder

Hun peger også på, at det er vigtigt, at lægerne er opmærksomme på, at der ikke udskrives unødvendige recepter af den stærke smertestillende medicin. Den holdning deler Eva Aggerholm Sædder, ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det er vigtigt for sundhedsvæsnet at reducere vores udskrivelse af de stærke opioider. Der er selvfølgelig også et illegalt marked, og det skal stoppes. Der er også illegal produktion af opioider, som skal stoppes, og det samme gælder import af de her stoffer, siger Eva Aggerholm Sædder.

Der har i sundhedsvæsnet været en stor indsats i gang for at ændre kulturen og ændre kravene til, hvornår nogle præparater, for eksempel Tramadol, kan udskrives som recept. Og det arbejde skal fortsætte:

- Det gælder om at stramme op på, hvornår man udskriver stoffer. En begrænsning i udskrivningen, mindre pakker og tæt kontrol med patienter, man udskriver til. Og så er det politiet og toldvæsnet, der må stoppe den illegale import, siger Eva Aggerholm Sædder.

Herunder kan du se TV2 ØSTJYLLANDS dokumentar om opioider.

Anja og Bonnie

play Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?

170421 digi 2 affaldsindsamling

Hundeposer, Gammel Dansk og en ble med tis: Østjysk campingplads samler 113 kilo skrald

Smukfest Christopher 2016

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Skærmbillede 2021-04-17 kl. 12.54.48

Planlagde sin egen begravelse - nu har Stinne fået et nyt hjerte

Dagens mest læste