Marie skiftede karrieren i København ud med Gylling: - Det var et familiesats

Flere flytter fra København til Østjylland. For familien Tefre-Borchmann var det drømmen om mere plads og tid, der trak familien hjem til Jylland

Marie Tefre og Casper Borchmann flyttede med deres tre børn til Gylling for to år siden.

Mere tid, bedre rum og et liv på landet. Det var det, der stod på familien Tefre-Borchmanns ønskeliste.

Parret Marie Tefre og Casper Borchmand og deres tre børn skiftede villalejligheden i København ud med et nedlagt landbrug i Gylling syd for Odder for knap to år siden.

Læs også Familie fra Silkeborg flytter til ø med kun 200 indbyggere

- Vi flyttede, fordi vi kort og godt ville noget andet med vores familieliv. Vi var glad for job, skole og institutioner. Men vi ville noget andet, vi ikke kunne få i København, siger Marie Tefre til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi flyttede, fordi vi kort og godt ville noget andet med vores familieliv. 

Marie Tefre, tilflytter, Gylling

Parret, der nu har tre sønner på henholdsvis otte, fem og to år, ville gerne have en større bolig med en have, der både kunne rumme drengenes fodboldspil og nogle dyr.

Der skulle også være plads til at dyrke noget - til at kunne udleve nogle drømme.

05:22

VIDEO: Mandag aften mødte vi familien i Gylling, hvor de satte flere ord på, hvorfor de har byttet København ud med landsbyen. 

Luk video

Men der var også en anden vigtig faktor for familiens flytning. Efter at de begge havde karrierer som embedsmænd i forskellige ministerier i København, skulle der ske noget andet. 

På 10 år er der blevet 20 pct. flere, der flytter fra København til Østjylland.

- Vi ville gerne arbejde mindre. Vi ville gerne have den økonomiske og tidsmæssige frihed til andet, for eksempel til at gå på deltid, siger Marie Tefre, og fortsætter:

- Arbejdskulturen er meget anderledes der, hvor vi arbejdede. Man holder aldrig rigtig fri. Det er både aften og weekend, der er korrespondance, siger Marie Tefre, der i dag arbejde i teknik- og miljøafdelingen i Horsens Kommune.

EKSPERT: Skal forsvare beslutningen

Helle Dalsgaard Pedersen er erhvervs-ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet og Erhvervsakademi Dania. Hun forsker i fra- og tilflytning blandt yngre voksne. Hun fortæller, at flere skal forsvare beslutningen om at flytte væk fra omgangskredsen i København.

- Der er noget stigmatisering i at skulle tilbage. Man har forladt det af en årsag. Mange har lidt en fordom om, at dem, der ikke har været ude, er en smule bagefter, og så har man ikke lyst til at sætte sig i den bås, siger Helle Dalsgaard Pedersen.

- Der er en tendens i samfundsretorikken. Vi diskuterer, hvad er det gode liv og hvilke værdier er godt for vores børn. Det kan være det at leve væk fra storbyen, væk fra stress og jag, tæt på naturen og uden bil-os uden for vinduerne, siger Helle Dalsgaard Pedersen.

Fik travlt med at pakke sammen

Ejendommen i København blev solgt på kun 10 dage. Derfor fik familien pludselig travlt med at pakke sammen og finde et sted at bo i Jylland. De havde set sig varme på Østjylland.

Så manglede de også at finde nogle nye job. Marie Tefre lægger ikke skjul på, at der var meget på spil, da familien skulle flytte.

Familien faldt på rekordtid til i Gylling, og de har nu her to år efter ikke fortrudt, at de flyttede hjem til Jylland. Foto: Privatfoto

- Det var et familiesats at rykke to børn op med netværk og sige to gode jobs op. Vi kendte ikke Gylling. Det er endnu større sats: Hvordan er det nye, man flytter ind i?, siger Marie Tefre.

Flere flytter til Østjylland

I 2017 var der 2306 personer, som flyttede fra København til Østjylland. Det er 20 procent flere end for 10 år siden.

Der er stadig flere folk, der flytter til København fra Østjylland end den anden vej. Men gabet bliver mindre. I 2007 fra nettofraflytningen fra Østjylland til København på 1025 personer. Men dette tal er nu faldet. I 2017 var nettofraflytningen på 813 personer.  

Kilde: Danmarks Statistik

Familien drømte om at bo på landet i en mindre by. Men det var samtidigt vigtigt, at det var et lokalsamfund med masser af liv, som de skulle leve i.

Valget faldt på et nedlagt landbrug i Gylling. Huset levede op til de krav, som familien havde. Det var i pendleafstand af de større byer. Byen var ikke for stor, men havde stadig masser af aktiviteter. Der var en dagligvarebutik og en lille skole.

Læs også Byggeboom i Randers: Grunde går som varmt brød

- I forhold til hvor mange indbyggere, der er, så er der sindssygt mange foreninger, siger Marie Tefre.

Marie og hendes mand, Casper, har engageret sig i lokalsamfundet i Gylling. De har været med til at arrangere den tre dage lange byfest. Marie er med i lokalrådet, og Casper er med i den lokale fodboldklub.

Vi ville gerne arbejde mindre. Vi ville gerne have den økonomiske og tidsmæssige frihed til andet, for eksempel til at gå på deltid.

Marie Tefre, tilflytter, Gylling

Familien er faldet til i Gylling. Marie Tefre og kæresten er blevet udnævnt som tilflytningsambassadører.

Marie Tefre og Casper Borchmann er blevet udnævnt som tilflytningsambassadører.

Men efter knap to år er familien stadig ikke kommet helt på plads fysisk. De har sat det gamle stuehus i stand, men de har været udfordret af nogle skader til sidst i processen.

- Vi har levet fem mand, en hamster og et trommesæt i ét rum. Vores ting har været pakket ned i to år nu. Det bliver rart at kunne lukke en dør og komme på plads og få energi til det, vi gerne vil, siger Marie Tefre.