Minister opfordrer kommuner til at frede klippekort til ældre

Ældreminister Magnus Heunicke (S) undrer sig over, at flere kommuner har droppet omsorgsordning for ældre. Det gælder blandt andet Norddjurs Kommune.

Flere kommuner vil sløjfe klippekortsordningen til ældre. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Norddjurs Kommune vil fratage ældre borgere de såkaldte klippekort, der skulle sikre de svageste ældre hjælp til 30 minutters valgfri hjælp.

Læs også Enhedslisten vil sikre klippekort til ældre via loven

Det kommer bag på sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at Norddjurs og en række andre  kommuner helt eller delvist har afskaffet en klippekortordning for de dårligst stillede ældre.

Ordningen er blevet indført for at give de ældre hjælp til udflugter og andre aktiviteter.

Jeg vil gerne opfordre kommunerne til at fortsætte klippekortordningen til plejehjemsbeboere.

Magnus Heunicke, ældreminister (S)

- Det her undrer mig. Regeringen har netop tilført 2,2 milliarder kroner til kommunerne næste år. Det har vi gjort for at holde hånden under velfærden og sikre, at pengene følger med, når der blandt andet bliver flere ældre, siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar.

Læs også Dropper klippekort til ældre: - Det er helt ude i hampen

- Derfor kan jeg ikke forstå, at der er kommuner, der vælger at spare klippekortet væk. Derfor vil jeg gerne opfordre kommunerne til at fortsætte klippekortordningen til plejehjemsbeboere, tilføjer han.

02:06

VIDEO: En god gang varm mad krydret med hyggeligt selskab er godt for de fleste. Og for ældre, der ikke kommer særlig meget ud, kan det gøre en stor forskel, når de mødes med jævnaldrene et par timer. Det gør de på Ulstrup Kro, hvor der er fællesspisning én gang hver måned. Se indslaget fra den 17. oktober 2019 her. 

Luk video

16 kommuner har allerede sparet ordningen væk

Ifølge en rundspørge fra Ældre Sagen har 16 kommuner allerede sparet ordningen væk. Ifølge fagforeningen FOA planlægger yderligere ti kommuner at gør det samme.

Det har fået Enhedslisten og Dansk Folkeparti (DF) til at kræve, at klippekortordningen skal skrives ind i loven. På den måde vil partierne tvinge kommunerne til at bevare klippekortet.

Kommunerne må prioritere velfærden, når eksempelvis klippekortmidler ikke længere udbetales som puljemidler.

Magnus Heunicke, ældreminister (S)

Det har ikke været muligt at interviewe Magnus Heunicke og få ham til at forholde sig til Enhedslisten og DF's forslag om et lovkrav.

I sin skriftlige kommentar understreger han, at det er kommunernes opgave at prioritere velfærden for de svageste.

Læs også Kommuner vil spare på klippekort til ældre

- Gang på gang hører vi kommunerne skrige på færre puljer og øremærkede midler. Vi ønsker også mindre bureaukrati og at fjerne styringen af den offentlige sektor, hvor for meget bureaukrati og kontrol og for mange krav om dokumentation fjerner tid fra kerneopgaverne og mindsker medarbejdernes arbejdsglæde, skriver han og tilføjer:

- Men det betyder også, at kommunerne må prioritere velfærden, når eksempelvis klippekortmidler ikke længere udbetales som puljemidler.

- Det er en problemstilling, som jeg vil følge og om nødvendigt tage op med kommunerne.

03:06

VIDEO: Ensomhed er et stort problem for mange ældre - de har ikke længere et arbejde, børn og børnebørn bor måske langt væk, og ægtefælden kan være gået bort. Men i Assentoft ved Randers har de en klub der giver mange ældre noget at stå op til. Se indslaget fra den 5. september 2019 her. 

Luk video