Carsten fragter biler til ukrainsk hær: - Jeg har ikke tvivlet ét sekund

En lille konvoj af biler fra Østjylland er lørdag morgen kørt mod Ukraine. Bilerne bliver afleveret til den ukrainske hær, inden weekenden er omme.

Lige nu sidder Carsten Hering Nielsen fra Djursland bag rettet i en stor firehjulstrukket bil.

Han er en del af en karavane på fire biler med endestation i Ukraine. Søndag vil rattet være i hænderne på en ukrainsk soldat, for bilen skal nemlig bruges som offroad ambulance til sårede soldater, fortæller østjyden.

 - Det er fuldstændig absurd at tænke på, hvad den skal bruges til lige om lidt. Det virker lige nu som en ferietur, men det er dødsens alvorligt, siger Carsten Hering Nielsen.

quote Man redder ikke nogen ved at sætte et ukrainsk flag på sin Facebook-profil.

Carsten Hering Nielsen, Djursland

I karavanen er også en bil, der skal bruges til transport af varer, og en, der skal bruges i frontzonen af den ukrainske hær. Den fjerde skal fragte chaufførerne hjem igen.

Har ikke tvivlet et sekund

Carsten Hering Nielsen har tidligere hjulpet med donationer, men vil gerne nedtone sin indsats. Han betragter det ikke som andet end en køretur, fortæller han.

- Jeg anser det for at være risikofrit for mig. Man redder ikke nogen ved at sætte et ukrainsk flag på sin Facebook-profil, siger østjyden.

Planen er, at bilen kan blive overdraget ved grænsen klokken 20 lørdag aften. Og da TV2 ØSTJYLLAND taler med Carsten Hering Nielsen er han ved godt mod. Trafikken glider, og der er under 1000 kilometer til det første mødested i Polen. Her skal han mødes med føreren af endnu en bil, der er kørt i forvejen for at hente natkikkerter.

Det bliver også første gang, at østjyden besøger både Polen og Ukraine. Men det har ikke holdt ham tilbage.

- Jeg har ikke tvivlet ét sekund på det. Jeg blev spurgt, om jeg kunne dagen efter, men det kunne jeg ikke. Nu kører vi. Det er nu, mens krigen står på, at de skal bruge grejet, så det nu, vi skal hjælpe. Den bil, jeg kører, gør jo ingen selvstændig forskel, men det er mange bække små, som kan være med til at hjælpe, siger Carsten Hering Nielsen. 

Har før sendt biler til Ukraine

Det er danskeren Jesper Lindholt, der har koordineret, at de tre biler kommer til den ukrainske hær. Han er ukrainsk gift, bor til dagligt i Kyiv og driver en større IT-virksomheden.

Efter konflikten i 2014, hvor Rusland invaderede og annektede Krimhalvøen og hjalp en række ukrainere med at lave en udbryderregionen, begyndte han at arrangere firehjulstrækkere fra Danmark til den ukrainske hær. I perioden 2015-2017 skaffede han 50 biler, som blev ombygget til militærambulancer, der hjælper til i grænselandet mellem Ukraine og de selvudråbte autonome regioner. 

Det er det initiativ, som han har sat gang igen med begyndelsen af Ruslands invasion af Ukraine. Carsten Hering fra Djursland kender Jesper Lindholt fra sin studietid. 

Mere udstyr på vej

Hos Grejfreak i Viby er der også samlet udstyr ind til militæret. Herunder også soveposer og tasker.

- Det er der, vi føler, at vi kan gøre en forskel. Ved at give dem det udstyr, der efterspørges. Om det så er hjelme, skudsikre plader eller nogle natkikkerter - hvad de nu har brug for. Vi vil gerne bakke op, for det er jo en forfærdelig situation, der udspiller sig dernede, siger Andreas Pedersen, presseansvarlig hos Grejfreak.

Også veteraner fra nær og fjern har doneret udstyr, der kan være nyttigt for den ukrainske hær. En af dem er Theis Gravemaker.

- Jeg har samlet nogle ting gennem årene, som jeg ikke har brug for, men det har de i Ukraine, siger han.

- Jeg håber rent faktisk, at det giver beskyttelse, og at de er i stand til at bremse den russiske fremmarch gennem landet.