Aftenskoler endelig i gang igen: Fejres med ny folkesport

En fællessang-turné rundt på Djursland. Sådan blev genåbningen af aftenskolerne fejret onsdag.

04:31

VIDEO: Fællessang er de seneste måneder blevet en folkesport, og i Bønnerup sang de onsdag aften på livet løs

Først genåbnede efterskolerne, så kom højskolerne med, og nu er også aftenskolerne i gang igen.

På Djursland blev det fejret med noget, som nærmest er blevet til en folkesport gennem de seneste måneder. Nemlig fællessang.

Læs også Ragnvald og 'kære lille mormor' på plejehjemsrundtur: - Åh det er skønt

- Man bliver jo så glad i låget af at synge, og der er ikke noget mere livsbekræftende end at stå og synge sammen med andre, siger skoleleder for aftenskolen FOF Djursland Lene Fribo til TV2 ØSTJYLLAND.

Hele onsdag var fællessangen på turné rundt på Jyllands næse med endestation i Bønnerup. Hvert sted måtte højst 50 personer deltage, og pladserne blev fuldt udnyttet.

Det er en fælles oplevelse, og det giver noget glæde. Sangene siger rigtig meget om, hvem vi er. At vi har noget, vi er fælles om.

Else Brask, fællessang-deltager, Grenaa

- Det er det femte sted, vi er. Vi startede allerede klokken 11 i dag i Hornslet, og nu er vi i Bønnerup, og vi har simpelthen været nødt til at lave en ekstra omgang her, siger Lene Fribo.

Sangene danner sammenhold

En af de sangglade djurslændinge, der var mødt op i Bønnerup onsdag aften, var Else Brask fra Grenaa.

Hun kunne egentlig også have deltaget i fællessang-turnéen derhjemme, men valgte alligevel at køre en lille tur nordvest på.

Læs også Teateroptræden for plejehjemsbeboere: - Det trængte vi til

- Jeg nyder at synge og især ved havet. Så da jeg så, det var i Bønnerup også, så tænkte jeg, at jeg skulle herud til havet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

01:14

VIDEO: Fællessang er blevet enormt populært i coronatiden, men det er faktisk en gammel tradition her i landet at samles og danne fællesskaber om sang. Billederne her er fra Fjerritslev i 1938, hvor hundredevis af mennesker var mødt op til alsang, som det hed dengang. Video: Danmarkpaafilm.dk

Luk video

Sammen med de øvrige deltagere sang hun sig igennem populære toner og tekster fra Højskolesangbogen.

- Det er en fælles oplevelse, og det giver noget glæde. Sangene siger rigtig meget om, hvem vi er. At vi har noget, vi er fælles om. Det kan jeg rigtig godt lide, siger Else Brask.

Succesen bliver gentaget

Landets aftenskoler fik lov til at genåbne den 8. juni sammen med blandt andre svømmehaller, spillehaller og træningscentre.

Man bliver jo så glad i låget af at synge, og der er ikke noget mere livsbekræftende end at stå og synge sammen med andre.

Lene Fribo, skoleleder, FOF Djursland

FOF Djurslands aktiviteter nåede altså at være sat på pause i lige knap tre måneder.

- Vi lever jo af at bringe folk sammen i meningsfulde fællesskaber. Så vi håbede og håbede, at vi ville komme i gang igen, men desværre måtte vi jo afbryde og fik ikke afsluttet vores hold ordentligt. Men det er gået alligevel, og nu er vi i gang igen, siger skolelederen, der forsikrer, at genåbningen sker efter myndighedernes retningslinjer.

Læs også Kollektiver går viralt med sang fra altanerne: - Hey! Ho! for isolation!

Lige nu er aftenskolen i gang med at lægge sidste hånd på efterårsprogrammet, og onsdagens succes vil blive gentaget med ni forskellige kor og syng-sammen-arrangementer på Djursland.

- Jeg kan jo se, at det er noget, folk rigtig gerne vil, siger Lene Fribo.

De indendørs aktiviteter forventer aftenskolen først at starte op efter sommerferien.