- Jeg kan godt forstå, at kvinderne er utrygge. Specielt når folk er berusede

Vi spurgte 20 kvinder, om de føler sig trygge på vejen hjem, når der er mørkt. Det gør de ikke, men er der grund til at være utryg? Vi har spurgt eksperterne

Jette Nielsen går helst ikke ud alene, når mørket er faldet på. Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Colourbox - genrefoto

De gemmer deres hår, har hårlakken klar i tasken og lader som om, at de snakker i telefon med deres venner. 

Danmark er et trygt land, viser undersøgelser, men da TV2 ØSTJYLLAND gik på gaden og stoppede 20 tilfældige østjyske kvinder, lød svaret anderledes. De fleste tager forbehold eller undgår helt at gå alene, når turen går hjem fra byen eller veninder. 

Jeg kan godt forstå, at kvinderne er utrygge. Specielt når folk er berusede.

Anders Hede, forskningschef, TrygFonden

Og de er ikke alene om at have det sådan. 

Ifølge en undersøgelse, som Megafon og TV 2 lavede sidste år, er hele 51 procent af danske kvinder bekymrede for at blive overfaldet, hvis de færdes alene i byen om aftenen eller om natten.

Vi har spurgt eksperterne, hvad de mener om problemet, og hvad de synes, der skal gøres. 

Læs også 20 ting østjyske kvinder gør om aftenen - som du ikke anede

Utryghed stemmer ikke overens med virkeligheden

Jon Lund Elbek, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, fortæller, at der i Danmark generelt er lille sandsynlighed for at blive overfaldet, men at det ikke nødvendigvis er nok til at overbevise kvinderne om, at de ikke behøver at føle sig utrygge om aftenen.

- Vi er skruet sådan sammen fra naturens side, at vi ikke er så gode til at tænke ud fra statistik. Når der er noget, vi er bange for, som er skræmmende eller truende, har vi en tendens til at overvurdere sandsynligheden for at det sker, siger Jon Lund Elbek og fortsætter:

- Volden og kriminaliteten har længe været faldende, men i undersøgelser overvurderer folk stadig omfanget af kriminalitet.

Han påpeger desuden, at det kan være svært at måle den reelle tryghed i målinger, som den TV2 og Megafon har lavet.

Voldsanmeldelser i Østjylland

 • I første kvartal af 2018 ligger antallet af anmeldelser af vold i Danmark på 4530.  
 • I Østjylland er der 586 voldsanmeldelser.
 • Det svarer til, at der er én anmeldelse per 1000 indbygger i Østjylland. 
 • Til sammenligning er der 1,3 anmeldelser per 1000 indbygger i København og 0,6 i Midt- og Vestjylland.
   
 Kilde: Rigspolitiet

 

Læs også Aarhus Kommune bruger havesaksen mod utrygheden

TrygFonden: Bekymringer er ikke ubegrundede

Hos TrygFonden er de ikke enige i, at kvinderne bør føle sig helt trygge, når de bevæger sig ud i mørke.  

- At sige, at der ikke er nogen risiko, mener jeg, er forkert. Der er desværre en reel risiko, siger Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden, og fortsætter:

- Vi ved fra flere undersøgelser, at der er et ret stort omfang af seksuel tvang og vold. Der er et stort mørketal, når det kommer til for eksempel voldtægter.

Han henviser til, at politiet i gennemsnit modtager omkring 500 anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg om året, men at Justitsministeriet skønner, at op mod 4.700 kvinder udsættes for tvangssamleje eller forsøg på det om året.

- Jeg kan godt forstå, at kvinderne er utrygge. Specielt når folk er berusede. Normalt taler man om, at volden rammer mænd, men det her med seksuelt orienteret vold er i meget høj grad rettet mod kvinder, siger han.

01:48

VIDEO: Hør om alle de forbehold kvinder tager sig, når de skal gå hjem om aftenen og natten. 

Luk video

Forbehold er gode 

Anders Hede mener ikke, at det nødvendigvis er en dårlig ting, at kvinderne tager deres forbehold.

- På den ene side er det noget møg, at folk skal føle sig utrygge. På den anden side afspejler det også en risiko derude. Det er godt, at man gør noget for at håndtere den utryghed, der er. Folk bliver ikke under dynen, siger Anders Hede.

Den pointe er Jon Lund Elbek fra Det Kriminalpræventive Råd enig i.

- Der kan være mange individuelle grunde til, at man føler utryghed. Jeg ser ikke noget stort problem i, at man som individ selv arbejder med at skabe tryghed, siger han og fortsætter:

- Men det er problematisk, hvis utrygheden manifesterer sig i angst, og man for eksempel lader være med at gå i byen med veninderne. 

Fakta om voldtægt 

 • I 2016 modtog politiet 791 anmeldelser for voldtægt eller voldtægtsforsøg. 
 • Ved godt 70 % af anmeldelserne for voldtægt mv. sigter politiet en gerningsmand.
 • Ca. 50 personer bliver årligt fundet skyldige i voldtægt.
 • I 32 % er gerningspersonen en, som kvinden ikke har mødt før.
 • Det skønnes, at ca. 6 % af den danske befolkning – både mænd og kvinder – på et tidspunkt i løbet af deres liv har været udsat for tvungen sex. 
   
 Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Svært at ændre

Jon Lund Elbek fortæller, at man skelner mellem objektiv og subjektiv tryghed. Den objektive tryghed er den reelle sandsynlighed for et overfald eller overgreb, mens den subjektive er den individuelle følelse af tryghed.

Læs også Efter flere overfald: Nu kommer der lys på Brabrandstien

Den objektive tryghed bliver forbedret, når kriminalitetsraterne falder, mens den subjektive tryghed er sværere at få til at stige. Mediebilledet, opvækst og ubehagelige episoder har nemlig alt sammen indflydelse på, hvor tryg man føler sig.

Men selvom det er svært at rykke ved kvindernes opfattelse af, om de er trygge eller ej, har Det Kriminalpræventive Råd emnet på blokken.

Flere af de adspurgte 20 kvinder, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, har svaret ja til ovenstående spørgsmål om, hvad de gør for at føle sig trygge, når de går hjem om aftenen eller om natten. Hvad gør du mon selv på vejen hjem?

- Vi arbejder strategisk og målrettet mod at øge trygheden ift. kriminalitet og robusthed og forsøger hele tiden at blive bedre, siger Jon Lund Elbek.

TrygFonden mener også, at emnet er svært at håndtere, og har ikke nogen konkret løsning, der skal øge kvindernes tryghed.

Tag jer af hinanden, når I bliver for fulde.

Anders Hede, forskningschef, TrygFonden. 

- Når det kommer til for eksempel voldtægter er det en svær balance. Hvis man skruer op for straffeniveauet, så skal domstolene også skrue op for krav til bevisbyrder. Det kan sagtens medføre, at der er færre, der anmelder, siger Anders Hede.

Læs også Ekspert: Man behøver ikke have det sorte bælte i karate for at komme væk

Han kommer med en opfordring til både mænd og kvinder.

- Tag jer af hinanden, når I bliver for fulde. Det gør rigtig mange heldigvis allerede. Der er en kæmpe ansvarlighed på området, og problemet ville være større, hvis folk ikke tog de her forholdsregler, siger han.