Vigtigt møde om Letbanen: Nu skal der findes en løsning

Aarhus Kommune og Region Midtjylland vil have en tidshorisont og en handlingsplan for Letbanen

Det er ikke nogen sag let at finde ud af, hvorfor Aarhus Letbane stadig ikke har tilladelse til at køre med passagerer.

Men torsdag kommer der måske en form for afklaring.

Her kommer Trafikstyrelsens direktør, Carsten Falk Hansen, og vicedirektør Kåre Clemmensen til Aarhus. Det bekræfter borgmesterkontoret i Aarhus overfor TV2 ØSTJYLLAND.

Ikke for at snuppe en tur i letbanen, men for at holde møde med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Bent Hansen (S) fra Region Midtjylland, der er medejer af Letbanen.

Ingen godkendelse

Letbanen var egentlig planlagt til at åbne den 23. september. Men en stort anlagt åbningsfest blev aflyst i 11. time, da Letbanen ikke havde fået de nødvendige sikkerhedsgodkendelser.

Og mandag i denne uge lød den seneste melding fra den ansvarlige myndighed, at åbningen af Letbanen er udskudt på ubestemt tid.

- Det er vores vurdering, at Aarhus Letbane som infrastrukturforvalter ikke har gjort et grundigt nok stykke arbejde. Og det er desværre også vores vurdering, at assessor ikke har gjort et godt nok stykke arbejde fuldt ud på alle felter. Det er de to ting til sammen, der betyder, at vi ikke har givet dem en godkendelse, sagde vicedirektør i trafikstyrelsen, Kåre Clemmensen til DR.

Ændret argumentation

I Aarhus mener Letbanen dog, at de allerede har leveret så mange svar, at det kun er godkendelse af tekniske regler, der mangler.

I et statusnotat fra mandag 13.november skriver Aarhus Letbane blandt andet:

"Aarhus Letbane kan konstatere, at Trafikstyrelsens argumentation undervejs i forløbet har ændret sig: Hovedproblemstillingen var tidligere operatørens sikkerhedsledelsessystem - nu er det i stedet argumentationsdybden for de tekniske regler."

Irriteret regionsrådsformand

Mens forklaringerne fra de to parter nærmest er modstridende, står det klart, at lokale politikere nu klandrer Trafikstyrelsen for at forhale godkendelse af Letbanen. Formand Bent Hansen fra Region Midtjylland er så irriteret over sagen, at han har indkaldt Trafikstyrelsen til et mødet på torsdag.

- Så vi kan få afklaret, hvad det er for nogle spørgsmål, Trafikstyrelsen beder om at få yderligere dokumentation for, siger han.

Et ønske politisk ordfører for Venstre i Aarhus Byråd, Gert Bjerregaard (V), støtter.

- Der er grænser for, hvor lang tid vi skal lade os trække rundt ved næse af Trafikstyrelsen. Nu må borgmester og minister sætte sig sammen. vi har ikke brug for flere negative Aarhus historier, siger Gert Bjerregaard, der er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus.

Det eneste punkt på dagsorden er Aarhus' ønske om at forstå, hvori problemerne med godkendelsen består.

"Vi er som interessenter bag selskabet meget optaget af, om der er noget, vi kan gøre for at fremme den igangværende proces. Det er svært for os at forstå, hvori problemerne består. Det er væsentligt for os at få en kort tidshorisont og en handlingsplan, som vi kan arbejde frem efter. Derfor har vi i høj grad brug for Trafikstyrelsens hjælp til at komme i mål,” skriver Bent Hansen og Jacob Bundsgaard i indbydelsen. 

VIDEO: Her kan du se hele interviewet med letbane-direktør Claus Rehfeld Moshøj dagen før den stort anlagte åbningsfest.