100-årig vælger: Sanserne svigter men hovedet virker

Verden har ændret sig markant gennem de sidste hundrede år, men en ting forbliver den samme: Thomas Pedersen sætter sit kryds

02:12

100 år og svigtende sanser er ingen undskyldning for at undlade at stemme. Video: Ole Jermin

Hele hundrede år har Thomas Pedersen fra Allingåbro på bagen. Han har været aktiv vælger siden trediverne, så det er blevet til en del krydser gennem tiderne. Og selvom meget er forandret, så er der også visse ting, der aldrig bliver anderledes.

Blandt det der består er op- og nedturene i landbruget og så det faktum, at hvis man er beskæftiget indenfor landbruget, ja så stemmer man på Venstre. Sådan har det altid været, påpeger Thomas Pedersen og det vil det blive ved med, mener han. 

Læs også Høj stemme-procent i flere kommuner - Randers har mistet pusten

Og det selvom omstændighederne for erhvervet har forandret sig voldsomt, siden den nu 100-årige Thomas Pedersen første gang satte sit kryds i trediverne. Dengang var fattigdommen fremherskende, kommunen var lille, krydserne blev sat på kommunekontoret og verden så generelt meget anderledes ud:

- I dag er alle de små landbrug væk, konstateret Thomas Pedersen og fortsætter; I dag er der jo bare en – han har købt det hele. Set fra min side så går det jo somme tider helt skidt.

Inspiration fra sognerådsformand

En af Thomas Pedersens store inspiratorer, dengang i trediverne, var sognerådsformand Hans Chr. Elgaard. ”En rigtig solid gammel jyde”, kalder Thomas Pedersen ham og fortæller, at han lærte meget af Hans Christian, om politik og om hvordan studehandlerne de skulle laves. 

Læs også Syddjurs: Bare der ikke bliver ballade om borgmester-posten

Og selvom sanserne og bentøjet  svigter, så forhindrer det ikke Thomas Pedersen i at følge med i den politiske situation og give sin mening til kende hver gang der er valg. Også ved kommunalvalget i år:

- Jeg følger med i fjernsynet – Nu kan jeg jo ikke se ret godt og hører heller ikke ret godt og jeg kan heller ikke gå – Men bortset fra det, så virker det her da en smule endnu, siger han og peger på sit hoved med en kroget finger .

De vil så meget godt alle sammen – indtil valget er forbi. Så har de glemt alt det.

Thomas Pedersen, Allingåbro

Krydset bliver sat i dag, selvom den 100-årige ikke har den store fidus til byrådet evne til samarbejde. Noget der ikke er blevet lettere med væksten i antallet af partier – fra under en håndfuld i 1930’erne, til flere end man kan holde styr på i dag:

- Der er jo så mange forskellige partier inde i byrådet og de kan jo ikke enes. Det har de aldrig kunne og det kommer de heller aldrig til, siger han.

Og så er der lige det der med politikernes troværdighed:

- De vil så meget godt alle sammen – indtil valget er forbi. Så har de glemt alt det, siger Thomas Pedersen, måske belært af hundrede års erfaring.

Du kan se hele indslaget med den 100-årige vælger fra Allingåbro øverst i artiklen.