De elsker lugten i bageriet

Horsens har succes med udviklingshæmmede på arbejdsmarkedet

Bilka har givet job til Malene Elkjær (t.v.) og Hanne Olesen. I midten bagermester Sune Riber. Foto: Per Algren

Udviklingshæmmede og andre med fysiske eller psykiske handicaps klarer sig godt på "det rigtige" arbejdsmarked, viser erfaringer fra Horsens Kommune, som har skaffet 18 personer særlige jobs i private og offentlige virksomheder.

Succesen bygger blandt andet på et tæt samarbejde mellem Horsens Kommunes jobkonsulenter fra Ekstern Beskæftigelse og virksomhederne.

To eksempler er 47-årige Malene Elkjær og 41-årige Hanne Olesen, som er på førtidspension. De arbejder 4-5 timer dagligt i Bilkas bageriafdeling.

- Hvis jeg har problemer, går jeg til min kontaktperson, og så bliver de løst med det samme. Det betyder meget for mig, at jeg kan sige tingene lige ud, og at jeg ved præcis, hvad jeg skal lave, siger Malene Elkjær, der putter flûtes i poser, sætter varer på plads m.m.

Også Hanne Olesen glæder sig hver morgen til at komme på arbejde i Bilka.

- Jeg har det godt med mine kolleger, og selvom der sker meget her, har personalet altid tid til at hjælpe, siger hun.

- Vi skal konstant være opmærksomme på Malene og Hanne og handle, hvis de ikke trives. Men arbejdet belønnes til fulde ved at have sådanne to humørbomber i afdelingen. Vi er gode til at give hinanden noget røg - også selvom tingene ofte går hurtigt i bageriet, og der kan være stress på. Horsens Kommunes jobkonsulent kigger ud til os to gange om måneden, og vi kan til hver en tid få hjælp fra hende, hvis der opstår et akut problem, siger bagermester Sune Riber, Bilka i en pressemeddelese

Oprettelsen af de 18 jobs er sket i forbindelse med det afsluttede Modelprojekt om Beskyttet Beskæftigelse, som Horsens Kommune via Rambøll har deltaget i sammen med fire andre kommuner.

Udover at knytte de handicappede så tæt som muligt til det normale arbejdsmarked har projektet haft til formål at styrke personalets evne til at spotte talenter og motivere og oplære dem.

- Hver virksomhed udpeger en kontaktperson, som i samarbejde med job konsulenten og brugeren finder niveauet for de opgaver, der skal løses. Job konsulenten følger i starten den handicappede med regelmæssige besøg og er efterfølgende på pletten, hvis der skulle opstå problemer, siger Dennis Bertel Andersen, der er leder af dagtilbud til borgere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

- Nogle af de handicappede giver udtryk for, at de får mere livskvalitet ved at have et job i den virkelige verden frem for på et beskyttet værksted. Og virksomhederne viser heldigvis stor interesse for at tage imod dem, siger han.