Købmand fik elregning på 150.000: Nu donerer de lokale pant i bunkevis

De lokale fra Voldum holdt søndag en pantindsamling for at samle penge ind til den lokale købmand.

Kan tomme dåser og flasker redde en købmand?

Prisstigninger på blandt andet elektricitet og varme rammer i disse tider store dele af den danske befolkning. 

I Voldum kæmper den lokal købmand også med udgifterne, og det har nu fået byens beboere til at gå sammen for at redde landsbyens livsnerve.

Tomars Greif Jul (i midten) tog initiativ til at hjælpe den lokale købmand med at betale elregningen.
Tomars Greif Jul (i midten) tog initiativ til at hjælpe den lokale købmand med at betale elregningen. Foto: Tomars Greif Jul

Tomars Greif Jul er initiativtageren bag flaskeindsamlingen.

- Det var, fordi vi selv havde nogle flasker, vi skulle af med. Og så havde jeg læst, at de døjede lidt med elregningen, de købmænd. Det kan man jo godt sætte sig ind i, siger han.

Støtte fra de lokale

Tomars Greif Jul lavede lørdag et opslag i en lokal gruppe på Facebook, hvor han spurgte, om der var andre, der ville hjælpe med at donere.

Og det var der. Søndag var Tomars Greif Jul sammen med sin kone og datter derfor forbi 50 familier for at samle bunkevis af pantposer ind.

Tomars Greif Jul Voldum købmand
Foto: Tomars Greif Jul

Selvom der nok skal komme nogle kroner i kassen, så er det ikke helt nok til at dække købmandens stigende elregning, der siden februar er steget fra 28.000  kroner om måneden til i august at være på 150.000.

- Jeg tror faktisk, at det er ligesom at pisse i havet for at sige det, som det er. Men det er også lige så meget. Hvis købmanden sidder og virker lidt opgivende, så får han måske en følelse af, at der er opbakning fra lokalsamfundet, og at de gerne vil have, at vi er her, siger Tomars Greif Jul.

Gry Jensen vat blandt de mange Voldum-borgere, der støttede søndagens indsamling. Hun mener, at Voldum som lokalsamfund har brug for købmanden.

- Udover at jeg tror, at han bliver rigtig glad, så håber vi også, at det giver en hjælp til ham, så han kan blive her. Og så han ser, at Voldum kan stå sammen, når vi skal stå sammen, siger hun.

Glad købmand

De mange sække med pant måtte leveres til købmanden over flere gange. Og symbolikken betød meget.

- Vi er overvældet. Vi er næsten tomme for ord. Jeg synes, at det er en stor ære, og det er dejligt, at byen igen viser sit sande ansigt, siger Mickie Borch, der driver 'Min Købmand' i Voldum.

Tomars Greif Jul Voldum købmand
Foto: Tomars Greif Jul

Selvom panten ikke dækker elregningen, så mener Mickie Borch, at det betyder meget, når folk også selv kan mærke prisstigningerne derhjemme. 

- Folk er lige så pressede derhjemme, som vi er på gas og på el. Så at Tomars og Gitte har overskud til at køre rundt og hente, og at folk har penge nok til at donere panten til os, det synes jeg er flot. Det må jeg sige, siger købmanden.

'Min Købmand' i Voldum er ikke den eneste købmand i Randers-området, der slås med stigende udgifter til strøm. Købmand Dan Kristensen fra Gassum fik en elregning på 61.000 kroner for én måned. Han har valgt at gå ned i løn, spare på strømmen og derudover bede de lokale beboere om en økonomisk håndsrækning.