Derfor lugter håndsprit af tequila

Håndsprit er blevet en fast del af hverdagen, men ét pump kan kaste dine tanker tilbage på en aften med tequila.

Du har måske oplevet at blive mindet om sen aften i selskab med tequila-flasken med den røde hat, når du pumper på håndspritten.

Flere hånddesinfektioner lugter af skarp sprit. Ifølge Jack Kjær fra TequilaClub Danmark er der en god grund til det.

Sierra Tequila er tequilaen med den røde hat, og den har en lugt flere genkender. Ifølge Jack Kjær er den lavet af 51 procent agave, og resten er ren alkohol.

For at lave hånddesinfektion bruger producenterne også ren alkohol.

- Når man laver en billig tequila, gælder det om at finde den billigste sprit. Det samme gælder, når man skal vælge sprit til den hånddesinfektion, det er formentlig den samme sprit, der bliver brugt, fortæller Jack Kjær, som står bag TequilaClub Danmark, der importerer og distribuerer tequila.

Hvede og sukkerroer påvirker lugten

Den rene alkohol, som også kaldes ætanol, bliver brugt til at producere håndsprit. 

Det bruger de blandt andet i hygiejneproducenten Plum. Virksomheden fremstiller deres ætanol af naturlige råvarer -  typisk hvede eller sukkerroer - og det påvirker lugten.

Ifølge Plum er det forskelligt, hvordan alkoholen lugter. Lugten er meget afhængig af, hvordan råvarerne er plantet, vokset og behandlet.

For at lave alkohol skal der ske en gæringsproces, som også kaldes fermentering. Ved en fermentering kan alkoholen udvikle en skrap lugt - den man kender fra en billigere tequila.

Der er kun ved fermentering af naturprodukter, lugten opstår. Grunden til, noget sprit ikke lugter, er blandt andet, at alkoholen er fremstillet kunstigt.

- Der er ikke forskel på, hvor høj kvaliteten af håndspritten er, om den er lavet af et bioprodukt eller kunstigt, fortæller hygiejneproducenten Plum.

Listen over de forskellige typer håndsprit