Zornig om selvskade: Vi voksne har skabt et sygt samfund

Forældre, der har fejlet, og et stort præstationspres er skyld i, at flere og flere unge skader sig selv, mener Lisbeth Zornig

- Vi har fået et skabt et samfund, hvor vores unge gør skade på sig selv. Det er et sygdomstegn. Hvad er det, min generation har installeret i børnene, siden de føler, de skal skade sig selv? 

Lisbeth Zornig, stifter af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet, er dybt bekymret over, at flere og flere børn og unge skader sig selv.

Hun mener, at ansvaret for udviklingen i høj grad ligger hos børnenes forældre.  

- Det er os, der har skabt den her verden for dem. Vi har fået forklaret børnene, at alle muligheder er der, og hvis de ikke benytter sig af dem, så er det deres egen skyld. Børnene reagerer ved at gøre sig selv ondt, siger Lisbeth Zornig til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Min fantasi blev udfordret. Der er nogle, der brænder sig, skolder sig, strangulerer sig eller piller sig i kropsområder, så de bløder.

Lisbeth Zornig

Hun kommer i starten af september til Aarhus for at holde foredrag om selvskade og spiseforstyrrelser. Her vil én af pointerne være, at børn og unge også skader sig selv i familier, hvor forældrene har to biler og gode jobs.

- Det er ikke kun børn fra dysfunktionelle familier, der skader sig selv. Dem, der arbejder med det her, skal også have øjne på middelklassens børn. Når man kigger på tallene over, hvor mange der skader sig selv, synes jeg, det er virkelig, virkelig bekymrende, lyder det fra Lisbeth Zornig.

Så mange skader sig selv

Hun er selv kommet i nærkontakt med selvskade i forbindelse med sit arbejde med udsatte unge, og hun er blevet overrasket over, hvordan de unge bærer sig ad med at skade sig selv. 

- Min fantasi blev udfordret. Der er nogle, der brænder sig, skolder sig, strangulerer sig eller piller sig i kropsområder, så de bløder. Det er ret brutale ting.

Generation Pres kan ikke vinde kapløbet

Psykologen Florence Noer har givet nutidens unge i 20'erne navnet 'Generation Pres', og det er en præcis betegnelse, mener Lisbeth Zornig.

quote Vi kommer til at se en generation af unge, hvor mange knækker

Lisbeth Zornig

- Der har aldrig været større pres i forhold til at komme hurtigt i gang med en ungdomsuddannelse. Der har aldrig været større pres på udseende, og den måde, vi lever livet på. En del af presset kommer helt sikkert også fra de sociale medier, hvor alle prøver at være perfekte, siger hun og fortsætter:

- Vi har aldrig haft en dygtigere generation. De unge er veluddannede, de begår mindre kriminalitet end tidligere, og de er endda begyndt at drikke mindre. Men de synes ikke, de er gode nok til at vinde i det kapløb, som ungdomslivet er blevet til.

Sådan kan unge fx skade sig selv

Zornig: Selvskade skal anerkendes 

Hvis udviklingen, hvor et stigende antal unge skader sig selv, skal vendes, bør selvskade ifølge Lisbeth Zornig gøres til en diagnose.

- Det allerførste, der skal ske, er, at selvskade skal anerkendes. Man skal kigge på det som en sygdom, vi skal håndtere, i stedet for at snakke om skyld. I dag er selvskade ikke en diagnose, og det bør det være, siger hun. 

Hun holder foredrag om selvskade og spiseforstyrrelser i Aarhus d. 11. september. I september udgiver Huset Zornig også en håndbog om selvskade.

Dronning Margrethe

Corona skubber dronningens runde fødselsdagsfest i Aarhus endnu et år

Anholt ø Kattegat kattegatø luftfoto

Alle færgebilletter er revet væk - alternativet er dyre flybilletter

20210105-152010-L-1920x1280we

Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

blå blink politi politibil patrulje

73-årig var efterlyst: Nu er han dukket op i Hamborg

20210302-130046-L-1920x1280we

Flertal åbner for de store elever kommer i skole som det næste