Kæmpe monument lå gemt i en skov - nu bliver det rejst igen

I denne uge bliver de første sten til et gigantisk monument rejst i skoven ved Vejerslev.

Sådan her så det måske ud, da en magtfuld person blev begravet i oldtiden ved Høje Stene.

Her rekonstruerer Moesgaard Museum gravmonumentet Høje Stene, som i sin tid stod netop her. Dybt inde i skoven og tæt på Gudenåen. 

Stensætningen er sammen med monumenterne i Jelling, der er flere hundrede år yngre, de største af sin art i hele verden, fortæller Lars Krants, afdelingsleder ved arkæologisk afdeling på Moesgaard Museum. 

- Der er masser af dem, men ingen i det her kæmpeformat, siger han. 

Læs også Mjød på Moesgaard Vikingetræf: Det er flydende kulturarv

Høje Stene menes at være omkring 1400 år gammelt, men det er først indenfor det seneste år, at man endegyldigt har fundet frem til, hvor det imponerende stenmonument præcis stod opført, og hvad det har været brugt til. 

Afslører magtfuld elite 

Rester af stensætninger er der mange af i Danmark, men Høje Stene skiller sig alligevel ud fra mængden. Det er det største af sin slags sammen med de berømte Jelling-monumenter, og så har det været brugt til noget ganske særligt. 

- Der har været et kæmpestort ligbål centralt i anlægget, fortæller Lars Krants. 

Læs også Robot hyret til at lave Moesgaards nyeste attraktion

Arkæologer fra Moesgaard Museum har fundet 21 stykker guld, 50 stykker bronze og rester af fornemme smykker i brandgraven i stensætningen, og det tyder på, at det kan være en konge eller en dronning, der er blevet begravet ved Vejerslev. 

- Det har i hvert fald været vildt storslået, siger Lars Krants. 

Der har været mange teorier om, hvad disse store stensætninger blev brugt til. Var det til okkulte ceremonier, gravsteder eller astrologiske observatorier? Høje Stene er det første sted, hvor man endegyldigt kan bevise, at det har været brugt som begravelsesplads for en meget magtfuld person.

Eksperter fra Moesgaard Museum mener endda, at monumentet ved Vejerslev viser, at der har eksisteret en form for elite, der har boet i Midtjylland uden sidestykke i oldtiden. 

Monumentet er bygget op af kæmpestore bautasten, der er rejst i en spidsoval facon, så de danner et skib. For 1400 år siden krævede det 240 mænd at rejse én sten, i dag kræver det blot én gravko at rejse hele monumentet. 

Læs også Kong Arthur kommer til Moesgaard - i dag kom hans sværd op af stenen

Håber på mere turisme

I Favrskov Kommune glæder man sig over, at man nu kan genskabe et af kommunens – og landets - vigtigste historiske områder, hvor en konge eller en dronning måske er blevet sendt ud på sin sidste rejse gennem flammerne. 

- Det er jo helt eventyrligt, siger borgmester Nils Borring. 

Læs også Jim Lyngvild: Moesgaard er vikingernes Roskilde Festival

Høje Stene vil blive tilgængeligt via stier og fra vandsiden, hvor skoven skal åbnes op, så man kan se monumentet fra sin kano eller kajak, når man sejler på Gudenåen.  

- Det skulle gerne give en ekstra turiststrøm, siger Nils Borring. 

Området skal fredes

Slots- og Kulturstyrelsen er i samarbejde med lodsejeren i området, Niels Due Jensen, gået i gang med at ansøge om en fredning af Stene Høje.

Projektet har fået støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.

02:14

VIDEO: Se hele indslaget om Høje Stene her.

Luk video