Utrygge forældre tilbydes udsættelse af vuggestue- og dagplejestart

Genåbningen af vuggestuer og dagplejer har skabt utryghed blandt forældre, hvis børn står over for at skulle afleveres for allerførste gang. Aarhus Kommune tilbyder nu udskydelse.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Den gradvise og kontrollerede genåbning af dagplejer og vuggestuer gør, at mange forældre er utrygge ved situationen, hvor de inden længe skulle have haft afleveret deres barn for første gang.

Derfor tilbyder Aarhus Kommune nu, at forældre til børn, der skulle have startet i daginstitution den 1. maj, kan få udskudt opstarten.

Læs også Ledende overlæge om flere indlagte: - Vi kan sagtens følge med

- Det er i forvejen en kæmpe stor ting at skulle starte op, og at dagligdagen nu er så anderledes har betydet, at vi har fået mange henvendelser fra bekymrede forældre, siger rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Derfor åbner vi nu for, at man kan udskyde starten med orlov, hvis man er mere tryg ved det.

01:46

VIDEO: Anne-Mette Skovbo Eggertsen fra Funder er mor til Hugo på to år og Noah på 5. Hun har valgt ikke at sende dem i institution efter daginstitutionerne igen er åbnet.

Luk video

Mindst to måneders orlov

Forældre, hvis barn skulle have startet 1. maj, kan således søge om orlov senest 30. april. Orloven skal løbe i mindst to måneder, men kan godt vare længere.

Det betyder, at barnet er meldt ind i dagplejen eller vuggestuen, men ikke møder op, og omvendt er der heller ingen forældrebetaling.

Læs også Efter massiv kritik: Forstander fjernes fra plejehjem

Muligheden for orlov gælder også for børn, der skal skifte fra vuggestue til børnehave. I det tilfælde har børnene ikke mulighed for at blive i vuggestuen, men skal være hjemme.

Alle berørte forældre får direkte besked i e-Boks fra Aarhus Kommune.

Rådmand Thomas Medom (SF) siger, at man fra kommunen gerne vil være fleksible i en ekstraordinær situation for forældrene. Han understreger dog, at selvom han forstår forældrene bekymringer, så er der ingen grund til utryghed.

Forældre inviteres indenfor

Sundhedsstyrelsen har tidligere præciseret, at forældre gerne må ledsage deres børn under indkøringen i barnets vuggestue- eller dagplejestart, så længe man følger de generelle retningslinjer om sundhed og hygiejne.

Selvom vi tilbyder den her orlov, så siger vi jo også til forældrene, at de gerne må komme med ind, så de selv kan se, at der faktisk er gode og trygge rammer.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune

Den præcisering håber man i Aarhus Kommune vil betyde, at forældrene kan være lidt mere trygge ved situationen, når først de selv får blik for forholdene.

- Selvom vi tilbyder den her orlov, så siger vi jo også til forældrene, at de gerne må komme med ind, så de selv kan se, at der faktisk er gode og trygge rammer, siger Thomas Medom.

Han oplyser i øvrigt, at der i opstartsperioden vil være ekstra medarbejdere i institutionerne.

02:34

VIDEO: Sami Rasmussen sprittede af i en børnehave forud for åbningen. Se indslaget fra den 11. april her. 

Luk video