Unge snød sig til højere SU

Sigtes for socialt bedrageri

Mens debatten raser om mindre SU til unge, har Østjyllands Politi afsløret snyd med SUen hos hjemmeboende unge.

Fire unge aarhusianere havde opgivet en falsk adresse i Gellerupparken, men boede reelt hos deres forældre. Dækadressen gjorde det muligt, at de hver især hævede omkring 5.700 kroner i SU om måneden som udeboende mod 2.800 kroner som hjemmeboende.

- Det kunne tyde på, at det kun er toppen af isbjerget, vi har set. I hvert fald sagde de unge til os, at det var helt almindeligt og nærmest lidt smart at opgive falske adresser for at hæve den høje SU, siger politikommissær Mogens Brøndum, Østjyllands Politi.

Snyderiet blev afsløret tirsdag under en ransagning på den opgivne adresse i Gellerup.

- Der var tilmeldt otte unge på adressen, men da vi bankede på døren tidligt tirsdag morgen, var der ingen unge. Der boede en familie med en mor, far og et barn, siger Mogens Brøndum.

Fik sig en forskrækkelse

Politiet opsøgte i stedet adresserne på de unges forældre, og her fandt man de unge mennesker. Og både børn og forældre fik sig lidt af en forskrækkelse.

- Det var nok en lidt anden måde at vågne på end normalt, konstaterer Mogens Brøndum.

De fire unge vil formentlig blive sigtet for socialt bedrageri, der har en strafferamme, som spænder fra bøde til fængsel i op mod halvandet år.

- De fire unge får nok en kedelig plet på deres straffeattester, siger Mogens Brøndum, der heller ikke kan udelukke krav fra SU-styrelsen om tilbagebetaling af for megen udbetalt SU.

Har fået blod på tanden

Østjyllands Politi har fået blod på tanden og advarer om, at tirsdagens aktion vil blive gentaget.

- Vi kan allerede nu sige, at det ikke er sidste gang, vi har taget fat omkring kontrol af det her område, siger Mogens Brøndum.

Aktionen tirsdag fandt sted som led i en såkaldt 360 graders aktion, hvor politiet og de sociale myndigheder kontrollerer udvalgte adresser med henblik på at afsløre socialt bedrageri.