Thomas guider 250 turister rundt i Aarhus - og det er helt i orden

Thomas Pedersen har fundet ud af, hvordan han kan vise turister rundt i Smilets by uden at udsætte nogen for smittefare.

Det har pint Thomas Pedersen, at han ikke kunne komme til at lave sine guidede ture rundt i Aarhus under coronakrisen. Men så fandt han en alternativ måde at gøre det på. Foto: Fb.com/Robertocapture / Aarhus Experience

Det vrimler ikke ligefrem med turister i Aarhus, efter landets grænser blev lukket for at bremse smitten med COVID-19, og selv hvis turisterne var der, ville det være svært at gennemføre en guidet rundtur på to meters afstand.

- Det har pint mig under coronatiden, at jeg ikke har kunnet komme afsted, siger Thomas Pedersen, guide og ejer af Aarhus Experience, der arrangerer guidede gåture i Aarhus midtby, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Bedemand er kreativ: Kører ud i naturen og synger med de pårørende

Derfor har han kastet sig ud at lave sine guidede ture på en alternativ måde. Han sender rundturen direkte på Facebook.

- Personligt var jeg lidt skeptisk i forhold til, om det kunne lade sig gøre. Men så sad jeg sammen med nogle venner, som livestreamer fra en bar, og så tænkte jeg, at hvis man kan få folk til at sidde derhjemme og kigge på en bartender, mens de drikker deres øl, så kan jeg også få folk til at se på mig, der viser rundt, siger Thomas Pedersen.

Folk fra hele verden så med

Det skulle vise sig at være rigtigt spået. I weekenden gennemførte Thomas Pedersen sin første virtuelle rundtur i Aarhus, og den er blevet set næsten 2000 gange.

- 250 mennesker har været inde og se den i lang tid. Det er fuldstændigt exceptionelt. Normalt har jeg mellem 10 og 20 mennesker med på en tur, så det er sådan lidt svært at forholde sig til, siger han.

Læs også Udsigt til et års social afstand: - Det virker som et mareridt

Rundturen foregik på engelsk, og løber man en tur ned gennem kommentarsporet, kan man se, at folk fra eksempelvis Tjekkiet, USA og Colombia fulgte med.

Seerne blev ført forbi Aarhus Teater, Domkirken, Christian X. statuen, Lille Torv, Vor Frue Kirke, ’Atomkraft nej tak’-skiltet, Vestergade og Møllestien.

- Det er halvdelen af den normale tur, jeg tager, og det er efter min mening nogle af de mest interessante steder, der er i Aarhus, siger Thomas Pedersen og fortsætter:

- Vor Frue Kirke har en fantastisk ro, og så er det et enormt godt sted at fortælle om Danmarkshistorie. Og så er Møllestien simpelthen den smukkeste lille gade. Der bruger jeg meget tid på at fortælle om ”hygge”.

Læs også Bookingerne vælter ind hos feriesteder: - Højsæsonen er snart udsolgt

Thomas Pedersen har tænkt sig at fortsætte med at lave guidede ture på Facebook.

- Bare det at komme ud betyder utroligt meget. Jeg er førtidspensionist, så min uge har indtil nu mere eller mindre bestået af tre dage; i går, i dag og i morgen, fordi jeg ikke rigtig har skullet noget, siger han.

På lørdag kommer rundturen til at foregå på dansk i håb om at lokke nogle danskere til Aarhus, når restriktionerne engang bliver løsnet lidt.

- Jeg er simpelthen nået til den konklusion, at jeg ikke får særligt mange udenlandske turister i år, men jeg får måske nogle danskere, lyder det.

Du kan følge med i den virtuelle rundtur i Aarhus herunder. Rundturen starter cirka 6,5 minut inde i videoen.