Socialdemokratiet åbner pengekassen på klem: Millioner på vej til bosteder

Efter massiv kritik af botilbud i Aarhus Kommune inviterer Socialdemokratiet nu til forhandlinger om et akut økonomisk løft på 20-25 millioner kroner.

Nu ser der ud til at være et ekstraordinært løft på vej til bosteder i Aarhus Kommune. Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold siger, at man vil invitere forligskredsen til møde med henblik på at give et engangsbeløb til voksenhandicap-området.

- Det er noget, vi gerne vil drøfte. Vi vil ikke lægge os helt fast på et beløb endnu, men de 20-25 millioner kroner, som SF har foreslået, lyder ikke helt forkert i vores ører, siger Anders Winnerskjold (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er jeg rigtigt glad for at høre.

Liv Gro Jensen, SF, forperson, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune

SF opfordrede tidligere i dag rådmand for Sociale Forhold & Beskæftigelse, Kristian Würtz (S), til at indkalde forligskredsen bag balanceplanen for 2020 til et møde. Den fremstrakte hånd bliver nu altså grebet af Socialdemokratiet.

- Det er jeg rigtigt glad for at høre. Nu skal vi stå sammen om at finde løsninger både akut her og nu, men også på den lange bane til budgetforhandlingerne senere i år, siger forperson for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Liv Gro Jensen (SF), til TV2 ØSTJYLLAND.

Tidligere har også Venstres Gert Bjerregaard opfordret rådmanden til at gå i byrådet for at bede om penge til området. Derfor glæder han sig over, at der nu ser ud til at være penge på vej.

Derudover vil Venstre nu have lavet en analyse af hele voksenhandicap-området, som skal lægge klar inden budgetforhandlingerne til efteråret. I det seneste budgetforlig, der gav 20 millioner kroner ekstra til voksenhandicap-området, stod Venstre uden for, fordi man ikke ville acceptere en finansiering med skattestigninger.

VIDEO: Selvom Aarhus Kommune udmærket kender til problemerne for beboerne i Hus 5 på Bofællesskabet Elev, så har man ikke set deres vej, da pengene fra det seneste budgetforlig skulle uddeles. Indslaget er fra 25. maj 2021.

Solidarisk finansiering

Socialdemokratiet lægger op til en såkaldt "solidarisk finansiering", hvor pengene skal tages fra budgetterne i de øvrige kommunale myndighedsområder. En løsning, man tidligere har brugt i forbindelse med en ekstrabevilling til socialområdet.

Pengene skal ifølge både SF og Socialdemokratiet blandt andet gå til at ansætte mere fast personale, bruge færre vikarer og ansætte flere medarbejdere til at lette presset på botilbuddene.

- Vi er åbne for en dialog, og vi tror på, at det er realistisk, at vi får sat os ned og bliver enige. Men det er ikke nok, at vi giver et engangsbeløb. Vi skal have diskussionen igen til budgetforhandlingerne, for der er behov for et mere permanent løft til det her område, og derfor slutter det ikke her, siger Anders Winnerskjold.

VIDEO: Mandag i sidste uge stod en samlet forældregruppe til beboerne i en afdeling af Bofællesskabet Elev ved Aarhus frem og fortalte, at forholdene for deres børn er alt for dårlige. Trods flere kritiske tilsynsrapporter, oplever de ikke forbedringer.

Det er SF, der har foreslået, at der skal afsættes 20-25 millioner kroner til et engangsbeløb frem til 31. december 2021. Ifølge Liv Gro Jensen skal pengene især gå til et løft på nogle af de botilbud, der blev overset, da pengene fra de seneste budgetforhandlinger skulle fordeles.

Hvor skal man finde de her penge?

- I sidste ende er det rådmanden, der kan pege på, hvor det giver bedst mening. Der har været nogle aktiviteter på pause grundet corona, så det kunne være et sted at kigge, men det skal vi drøfte i forligskredsen, siger Liv Gro Jensen.

Er det ikke lidt let at foreslå et løft på op mod 25 millioner kroner uden at have en finansiering på plads?

- Vi har bestemt også bud på det. Det kan som nævnt være aktiviteter på pause i beskæftigelsesområdet, hvor der har været sparet penge på grund af corona. Vores udgangspunkt er, at vi skal finde pengene inden for den nuværende økonomiske ramme, siger Liv Gro Jensen.

Opmærksomme på Bofællesskabet Elev

For to uger siden stod en samlet forældregruppe til alle beboerne i Hus 5 frem på TV2 ØSTJYLLAND. De fortalte om en hverdag præget af alt for mange vikarer og nye ansigter.

I sidste uge kunne vi så afsløre, at Socialtilsyn Midt for anden gang på ét år truer med at lukke hele Borgercenter Nord. Truslen om lukning kom på baggrund af netop forholdene i Hus 5 på Bofællesskabet Elev. Og fortællingerne om forholdene for de seks beboere i Hus 5 på Bofællesskabet Elev har gjort indtryk i byrådet.

quote Det er klart, at vi er opmærksomme på de udfordringer, der er på Bofællesskabet Elev.

Anders Winnerskjold, politisk ordfører, Socialdemokratiet, Aarhus Kommune

- Selvfølgelig påvirker det os rigtigt meget, det vi har hørt fra Elev. Det er overhovedet ikke godt nok, og det er kun ti måneder siden, at tilsynet senest truede med lukning. Det kan vi ikke være tjent med, og det kan borgerne heller ikke, siger Liv Gro Jensen.

- Det her er bare den seneste af mange, mange historier, der har været om bostederne. Så det handler ikke kun om Elev, men om at give et samlet løft til hele voksenhandicap-området.

Fakta: Borgercenter Nord

Selvom Aarhus Kommune kendte til problemerne på Bofællesskabet Elev, så man ikke deres vej, da pengene fra det seneste budgetforlig blev udmøntet. Godt 11 millioner kroner blev i stedet fordelt til 10 andre botilbud. Dagens udmelding skaber dog fornyet håb for en økonomisk indsprøjtning til Hus 5 på Bofællesskabet Elev.

Er der penge på vej til Bofællesskabet Elev?

- Vi er slet ikke så langt i drøftelserne, men det er klart, at vi er opmærksomme på de udfordringer, der er på Bofællesskabet Elev. Men nu skal vi lige have lov at drøfte tingene i forligskredsen først, siger Anders Winnerskjold.

Det er endnu ikke sat dato på, hvornår forhandlingerne mellem partierne sparkes i gang. 

Mest læste

Mere fra Aarhus

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne