Projekt skaber mønsterbrydere

Gør vejen til universitetet kortere

Foto: Mathias Kraft Mathiasen

Et samarbejde mellem Aarhus Universitet og en række gymnasier har gjort det nemmere for elever uden akademisk baggrund at begynde på universitetet.

Projektet består af en såkaldt mentor-ordning, hvor otte udvalgte elever fra hvert gymnasium får tilknyttet en studerende fra universitetet som mentor.

En af dem, som har haft gavn af projektet, er Mathias Kraft Mathiasen. Hans far er uddannet inden for revision og moren er omsorgsmedhjælper. For ham lå det ikke umiddelbart i kortene, at han skulle have en akademisk uddannelse.

- Jeg valgte at komme med i projektet, fordi jeg altid har drømt om at komme på universitetet. Men det kan godt virke lidt skræmmende, når man ikke ved, hvad man går ind til. Så jeg meldte mig til projektet, fordi jeg gerne ville have universitetsverdenen afmystificeret, og det har jeg fået, forklarer Mathias Kraft Mathiasen.

Blevet optaget på universitet

Siden 2.g har Mathias Kraft Mathiasen løbende fået støtte af sin mentor og fået indblik i, hvad det vil sige at studere på universitet.

I tirsdags fik han så ligesom 63.524 andre forventningsfulde unge svar på, at han var blevet optaget på en videregående uddannelse.

Mathias Kraft Mathiasen skal nu studere Datalogi på Aarhus Universitet.

- Jeg har fået et rigtig godt indblik i, hvad livet som studerende har at byde på både fagligt og socialt, hvordan det er at gå til forelæsninger og lave øvelser, og hvordan de studerende får deres liv til at hænge sammen. Der er ingen tvivl om, at min deltagelse i Udvalgt til Uni gjorde beslutningen om at søge ind på universitetet lettere, fordi jeg i forvejen føler mig ret fortrolig med studielivet, siger Mathias Kraft Mathiasen.

Mentor-projektet løber fra november 2010 til august 2014.