Optimisme i butikkerne: Julehandlen bliver god i år

Julelysene er tændt og julehandlen er for alvor i gang. Der er optimisme at spore i de århusianske butikker.

Julehandlen finder i højere og højere grad sted på nettet. Det var dog ikke til at se fredag aften, da julelysene på Salling i Aarhus blev tændt.

Masser af mennesker var i byen - og der blev givetvis også købt en julegave eller to i de fysiske butikker.

7 ud af 10 danskere købte en eller flere julegaver på nettet sidste år, og den tendens ser ikke ud til at være aftagende. Ikke desto mindre er det stadig de fysiske butikker, som trækker det store læs, og derfor er man også positiv i forhold til julehandlen i Aarhus City Forening.

- Vores forventning er, at vi får en rigtig fornuftig julehandel. Det vi kan se, er, at folk er vendt tilbage til de fysiske butikker. Folk fornøjer sig ved at gå ud sammen og få den sociale oplevelse det er at handle ind. Derfor tror jeg, at julehandlen i år kan gå hen og blive rigtig god, siger Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er ikke synderligt bekymret for, at handlen på nettet trækker julegavekøberne ud af de fysiske butikker. Han tror nemlig på, at det sociale aspekt - særligt i skyggen af corona - kommer til at spille en stor rolle.

- Den fysiske detailhandel og det at gå ud og købe julegaverne med familie, venner og bekendte er kommet for at blive. Jeg er ikke jubeloptimist. Vi holder benene solidt plantet på de århusianske fliser, men der er grund til optimisme, konstaterer Claus Bech.

quote Vi har en generel forventning om fremgang i julehandlen i år.

Kristian Skriver, seniorøkonom, politik og analyse, Dansk Erhverv

Forventer fremgang

Optimismen er også at finde i Salling. Sidste år måtte man lukke den fysiske butik den 16. december på grund af corona. De stigende smittetal, som vi ser for tiden, får dog ikke indkøbsdirektør Lars Højgaard Rasmussen til at ryste.

- Nej, hvis der kommer restriktioner af den ene eller anden art, så har vi en klar plan for, hvordan vi håndterer det. Det er sådan, at efter sidste nedlukning, har vi bibeholdt alle de forskellige forholdsregler, så vores gæster kan færdes trygt herinde, siger indkøbsdirektøren i Salling, Aarhus.

Og der er grund til optimismen. Det mener i hvert fald Kristian Skriver, seniorøkonom, politik og analyse, Dansk Erhverv.

- Vi har en generel forventning om fremgang i julehandlen i år. Danskerne har en solid privatøkonomi, og vi ser, at beskæftigelsen stiger hurtigt. Det kommer til at afspejle sig i en god julehandel. Danskerne har under corona-epidemien haft svært ved at bruge penge, så nu har de en stor opsparing, siger han.

En joker

Kristian Skriver forventer, at julehandlen for langt størstedelen kommer til at foregå i de fysiske butikker, men der er dog et men.

- Den helt store joker er, hvordan det kommer til at gå med smittespredningen de kommende måneder. Kommer vi til at se en situation som sidste år med restriktioner, så kan der godt blive sat yderligere fart på handlen på nettet, siger han.