Nyuddannede jordemødre flytter til udlandet

Flere nye jordemødre tager til udlandet, fordi de ikke kan få arbejde i Østjylland. Fagforbund frygter konsekvenserne.

Genrefoto.

Nyuddannede jordemødre har så svært ved at få arbejde, at de nu søger til udlandet. Udsigten til et job som jordemoder i Østjylland er nemlig begrænset, og det har fået blandt andre Laura Kjær Sørensen fra Århus til at flytte til London. Det fortæller P4 Østjylland.

- Det var en oplagt mulighed, fordi de manglede jordemødre i London, og det var let at få noget derovre, siger Laura Kjær Sørensen.

Men det kan få store konsekvenser for det danske sygehusvæsen, når de nyuddannede forlader landet.

- Der kan jo ske det, at de jordemødre, som er nyuddannede, enten forsvinder endeligt ud af det danske sundhedsvæsen eller bliver glade for at være i England og bliver der. Da vi i foråret hørte, at der mangler 400 jordemødre i Storlondon, så kan jeg godt se, at London hen over et par år kan opæde produktionen af nyuddannede jordemødre i Danmark, siger formanden for jordemoderforeningen, Lillian Bondo.

I 2005 blev der oprettet en ny jordemoderuddannelse i Esbjerg, fordi der var meget efterspørgsel på jordemødre. Men nu fem år senere har de manglende jobmuligheder store økonomiske følger.

- Det betyder, at vi har brugt enormt med penge i Danmark på at uddanne nogle sundhedsfaglige, som så forsvinder. Og det er jo absurd, når vi på alle andre leder og kanter kæmper for at få tiltrukket arbejdskraft til landet, siger Lillian Bondo.

Laura Kjær Sørensen er glad for at have fået et fast job, selvom det ikke er i Danmark.

- Da jeg var nyuddannet, ønskede jeg mig så brændende at få arbejde i Danmark og helst i Østjylland. Det har så taget et par måneder at få min engelske jordemoderautorisation og få alle de administrative ting til at gå igennem, og i den tid har jeg også kunnet nå at omstille mig. Det har betydet, at jeg nu allerhelst vil til England lige nu. Men jeg håber selvfølgelig på at få job i Østjylland på et eller andet tidspunkt, siger Laura Kjær Sørensen.

Ledighedsprocenten for jordemødre i region Midtjylland lå i februar måned på 1,89, mens landsgennemsnittet var på 1,07. Samtidig er antallet af optagne på jordemoderuddannelserne steget med over 50 procent over en femårig periode fra 2004 til 2009.