Komet overrasker forskere

Aarhus-forskere overrasket over nye billeder

02:09

1 af 2

Forskere fra Aarhus Universitet modtager for tiden en daglig strøm af data fra en komet i det ydre rum. Rumsonden Rosetta sender billeder hjem af kometen, der ligger 500 millioner kilometer væk, og billederne overrasker forskerne.

Nogle gange er tingene ikke, som man regner med. Det har forsker Hans Kjeldsen måtte sande, efter rumsonden Rosetta har sendt nye billeder hjem af kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

- Det første, der slog mig, var: Ser den virkelig så forskellig ud fra det her simple billede, som vi troede, at kometer skulle se ud, og at de bare var en simpel rund kugle. Denne her har struktur, siger Hans Kjeldsen, der er professor i astrofysik på Aarhus Universitet.

Se: Verdenshistorie i rummet

Rosettas mission ud i rummet startede for ti år siden. Rosetta, hvis strømforsyning er lavet af virksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus, havde i november 2014 held til at lande sit landingsfartøj på kometen, og nu strømmer billederne hjem.

- Ved at undersøge kometerne kan vi få noget af vide om, hvordan solsystemet så ud, før jorden egentlig var færdigdannet som det, vi har nu. Så det er en slags tidskapsel, der flyver rundt, siger Hans Kjeldsen.

Du kan se mere om kometen og hvilke ting, der ellers er kommet bag på forskerne i tv-indslaget øverst på siden.