Kendt fiskehandel får hug for rengøring

Fiskehandler er godt og grundigt træt af Fødevarestyrelsen, som han synes opfører sig urimeligt over for private erhvervsdrivende. Han har for nylig fået en bøde for manglende rengøring.

Sorte støvede belægninger, en fastfrossen fiskefrikadelle i fryserummet og grålige fastsiddende belægninger på indersiden af en blæser.

Det er nogle af kritikpunkterne i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, efter de den 29. september 2021 besøgte engrosdelen af Clausens Fiskehandel i Aarhus.

quote Vi har mange kunder hver dag, og jeg har aldrig hørt en bemærkning om, at der ikke skulle være rent hos os.

Jakob Clausen, direktør, Clausens Fiskehandel

Det tre timer og 40 minutter lange besøg resulterede i en bøde på 5.000 kroner samt to opfølgende gebyrlagte besøg – det første efter to måneder, mens det andet følger efter fire måneder.

Se de vigtigste kritikpunkter nedenfor.

Det fandt Fødevarestyrelsen

Ejer: Urimelige kontrolbesøg

Tilbage står direktør for Clausens Fiskehandel Jakob Clausen og er frustreret.

Han er både ramt på sin faglige stolthed, og så er han træt af Fødevarestyrelsens metoder.

- Vi har mange kunder hver dag, og jeg har aldrig hørt en bemærkning om, at der ikke skulle være rent hos os. Det er hårdt for en fagmand som mig, når jeg gør alt for at sørge for, at der er gjort godt rent, og at hygiejnen er i orden. Så gør det kraftedeme ondt, når de opfører sig sådan, siger Jakob Clausen, da TV2 ØSTJYLLAND forholder ham kontrolbesøget.

Fiskehandleren forklarer, at hans folk i produktionen møder ind klokken tre om natten og går hjem til middag klokken 12.

- Det er klart, at der er noget at gøre rent i en produktionsvirksomhed som vores, men når jeg har en mand, der kommer klokken 12 hver dag og gør rent, så kan det ikke passe, at Fødevarestyrelsen skal komme på besøg klokken kvart i 12 og knalde os for manglende rengøring.

Han erkender, at i en virksomhed som hans er der ind imellem noget, der trænger til udskiftning, og han har for eksempel også bestilt en tekniker til den blæser, der er nævnt i kontrolrapporten. 

Ikke til at lave en aftale med

Samtidig er han godt og grundigt træt af Fødevarestyrelsens metoder. Blandt andet harcelerer han over, at kontrollanterne ikke holder aftaler, mener han. Da en kontrollant mødte uanmeldt op en onsdag morgen, var han på vej til læge med sin næsten nyfødte søn.

quote Jeg forstår ikke, at det offentlige kan være sådan over for os i det private erhvervsliv.

Jakob Clausen

Han aftalte med kontrollanten, at de skulle komme igen ugen efter, og han ryddede derfor kalenderen. Kontrollanterne kom bare aldrig ifølge fiskehandleren. Det gjorde de til gengæld ugen efter, netop som han havde givet hånd til et par forretningsgæster fra København. En aftale han havde skubbet fra den foregående uge. Nu skulle besøget imidlertid gennemføres, og han måtte derfor sende gæsterne retur til København.

- Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige til det. Jeg forstår ikke, at det offentlige kan være sådan over for os i det private erhvervsliv, siger Jakob Clausen.

Clausens Fiskehandel blev etableret i 1888 og er kendt som Danmarks ældste fiskehandel. Jakob Clausen er femte generation i Clausen-familien, der står for butikken.