Kan standse blodpropper

Opfinder en såkaldt hjertekanyle

På Ingeniørhøjskolen i Aarhus har de studerende, undervisere og forskere de seneste tre år arbejdet på en såkaldt hjertekanyle, der kan mindske risikoen for blodpropper under hjerteoperationer.

Der er nu udviklet en færdig prototype, som Ingeniørhøjskolen vil have patent på.

Hjertekanylen er et 15 centimeter langt plastikrør og kan som den første kanyle i verden pumpe blodet ind i patientens blodårer med nedsat hastighed. Dermed bliver der ikke dannet turbulens i blodgennemstrøningen, som ellers kan betyde blodpropper.

- Det er en opfindelse, der har været længe undervejs, og det er resultatet af en virkelig stor tværfaglig indsats fra både forskere og studerende inden for det sundhedsteknologiske og maskintekniske område, fortæller Morten Ølgaard Jensen fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus, der er en af hovedarkitekterne bag kanylen.

Kan forhindre blodpropper
Når kirurgerne i dag gennemfører hjerteoperationer, lægger de plastikslanger ind i venerne. Disse leder blodet væk fra hjertet og over i en hjertelungemaskine, hvor det bliver iltet og pumpet tilbage til hjertet igennem et kateter med en kanyle lagt ind i hovedpulsåren.

Med hjertekanylen pumpes blodet langsommere fra hjertelungemaskinen og tilbage i hjertet.

Hjertekanylen er testet på grisehjerter ved Aarhus Universitetshospital, men der går endnu nogle år, før den kan bruges til operationer på mennesker.