Kan du gøre som ham? Lasse låser sin telefon inde flere timer hver dag

Den 35-årige far til tre har besluttet sig for, at hans smartphone skal fylde væsentligt mindre i hans liv.

Udgivet Opdateret

En lille, gennemsigtig plastikboks med rødt låg kan få kæmpestor betydning for Lasse Løbers liv.

Og for hans families.

Boksen kommer frem på køkkenbordet hver dag mellem klokken 16 og 19 - sådan cirka - og i den lægger Lasse Løber så sin smartphone fra jobbet. Det samme gør hans hustru, Sine.

Så er der ro på og tid til at være sammen uden forstyrrelser.

- Så kan den ligge dér, mens man tænker over, hvad man mon går glip af. Medmindre man er verdens vigtigste person, kan det nok godt vente, siger Lasse Løber.

Mine børn kræver min opmærksomhed, og jeg vil jo gerne være så meget sammen med dem som muligt
Lasse Løber

De tre timers pause fra biplyde og en skærm, der lyser op med notifikationer, er totalt undervurderet, mens smartphonen generelt er overvurderet, lyder hans foreløbige konklusion på "forsøget", som han kalder det.

Lasse Løber er 35 år, far til tre og kombineret marketingansvarlig i en virksomhed og foredragsholder med sit eget firma. Han har med andre ord nok at se til.

- Mine børn kræver min opmærksomhed, og jeg vil jo gerne være så meget sammen med dem som muligt. Derfor kom jeg på ideen om den her timeboks, hvor vi simpelthen låser telefonerne inde for at være mere nærværende og til stede, forklarer Lasse Løber.

For syv år siden besluttede han sig for at leve et mere simpelt liv helt uden en smartphone.

Han havde fået nok af dens konstante forstyrrelser, og han drømte om et mere simpelt og roligt liv. Derfor droppede han smartphonen og tog hul på to og et halvt år med kun en gammeldags klaptelefon - en "dumbphone" - der kunne ringe og sms'e.

To og et halvt år med en telefon uden netforbindelse og apps. Facebook droppede han også.

- Det er gået op for mig, hvor meget tid jeg brugte på min smartphone. Den var det sidste, jeg kiggede på, inden jeg gik i seng, det første jeg kiggede på, når jeg stod op, og så en masse gange i løbet af dagen, fortalte han i oktober 2016 til TV2 Østjylland.

Det kan du se i klippet herunder:

Absurd, at man ikke bare kan gå

- Jeg gik full monty og tog en kold tyrker dengang. Det handlede også om, at jeg ikke havde lyst til at være én af dem, der går på gaden og er lukket inde i sin egen verden. Det er jo absurd, at man ikke bare kan gå. At man hele tiden skal være på. Den pointe holder stadig her syv år senere, siger Lasse Løber, da vi møder ham igen.

Dengang i 2016 var han single, studerende og havde et helt andet liv, som gjorde det muligt for ham at tage sin telefon-afholdenhed til det ekstreme.

Han begyndte at holde foredrag om sit projekt, for der var et marked for den slags fortællinger.

- Det var alt fra efterskoler og højskoler til erhvervsnetværk. Folk ville gerne høre om det her, og jeg solgte det på, at jeg gjorde noget, så andre ikke behøvede gøre det, siger Lasse Løber.

Danskernes mediebrug

  • Danmarks Statistik har lavet en undersøgelse, der viser, at ni ud af ti danskere bruger sociale medier.

  • Andelen af befolkningen, der er på sociale medier, er 6 procentpoint højere i 2023 - 91 procent - i forhold til året før, hvor andelen var 85 procent. Gennemsnittet for EU-landene er 58 procent.

  • Facebook er den største tidsrøver, og herefter kommer Instagram, Snapchat og LinkedIn.

  • 100 procent af de adspurgte 16-19-årige brugte sociale medier. Halvdelen af dem anvender mindst fem sociale medier.

Kilde: Danmarks Statistik

Nu har han både en smart og en dum

Nu er han travl familiefar med børnetegninger på væggene, Aula-beskeder og fuldtidsjob, og det er svært at være alt dét uden en smartphone, når han gerne vil være tilgængelig for både skolen og kollegerne.

- Det har overrasket mig, hvor svært det er at leve uden. Ikke at kunne tjekke mails, fodboldresultater, slå ting op i Google og følge de indskydelser, jeg får i løbet af dagen. Jeg er typen, der gerne vil præstere på mit arbejde og være tilgængelig for min arbejdsgiver, så det er svært at lade være, siger Lasse Løber og beskriver det, som om, at nogen fysisk hiver i ham, hvis hans telefon befinder sig i et anden rum eller i boksen med timer-lås.

Det strider imod hans effektivitetstankegang og vaner.

I dag har Lasse Løber to telefoner med hver sit nummer. En smartphone til jobbet og så en ældre Nokia 3310, der ikke kan gå på nettet. Den bruger han til alt privat.

Du føler ikke, at du er blevet besejret af den?

- Det gør jeg nok lidt. Men jeg er blevet meget mere opmærksom på, hvilken værdi smartphonen skaber for mig i forhold til praktiske ting som at finde vej med Google Maps, betale med mobilepay og købe billetter hos DSB. Den slags, som bare er svære at undvære, siger Lasse Løber.

- Og jeg er bevidst om mit forbrug. Det er derfor, ideen med plastikboksen virker så godt. Når jeg gerne vil være et godt forbillede for mine børn, der vokser op med smartphones, er den nødt til at komme helt uden for rækkevidde. På den måde er det blevet meget enten/eller for mig.

Har du så fundet balancen?

- Jeg er stadig ved at finde frem til den, men jeg er klart gladere og mere lykkelig nu, end da jeg fortalte om det her for syv år siden. Det hænger nok også sammen med, at jeg har fundet kærligheden og fået børn i mellemtiden, som fylder en stor del af mit liv, siger Lasse Løber.

- Det er også vigtigt at sige, at hvis man bruger sin telefon tre eller fem timer om dagen, og man har det fint med det, jamen så fred være med det.

På spørgsmålet om, hvor han tror, han befinder sig i 2030, når det kommer til skærmtid og telefonbrug, siger Lasse Løber, at han håber på ikke at have en smartphone, men han er klar over, at det afhænger af, hvordan hans livs- og jobsituation ser ud til den tid.

- Det bliver en fortsat rejse at finde balancen og mærke efter.

I TV2 Østjyllands nye serie 'Skærmjunkie på afvænning' prøver journalist Mikala kun at bruge 100 minutters skærmtid på ti dage. Se første afsnit af serien her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her