Gymnasium må ikke optage elever næste år: - Det er imod skolens natur

Viby Gymnasium udgør sammen med Aarhus Gymnasium Tilst to af de i alt seks gymnasier på landsplan, som ikke må optage nye elever til næste sommer.

Udsigten til en manglende årgang til næste år er en beslutning, som et af de berørte gymnasier ikke ser frem til. 

Det fortæller både rektor og elevrådsforperson på Viby Gymnasium til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er frustrerede elever, som går rundt lige nu. Den 1.g-årgang hvad gør de, når de går i 3.g, og der ligesom er et hul? Hvordan får de ført alle de her traditioner og ting videre? siger elevrådsforperson på Viby Gymnasium, Anna Vinther Nielsen.

- Det er imod skolens natur, at vi ikke kan tage elever ind. Jeg tror også, det er sådan lærerne tænker. De har sådan lidt et hul i maven i dag, hvor de tænker ”uha, hvorfor må vi ikke det?”, siger rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen. 

Kunne have løst det selv

Gymnasiet udgør sammen med Aarhus Gymnasium i Tilst to af de i alt seks gymnasier i landet, som i perioden 2022-2023 ikke må optage nye elever.

Disse seks gymnasier må ikke optage elever næste år

Det har Børne- og Undervisningsministeriet besluttet for at vende en udvikling med færre og færre ansøgninger, samt en såkaldt ”skæv” elevsammensætning både socialt og etnisk på de berørte gymnasier.

- Jeg synes, det er voldsomt. Men vi har også i flere år bedt om løsninger. Det her er en del af den store løsning. Så den må vi tage med ja-hatten på, siger Lone Sandholdt Jacobsen og fortsætter:

- Vi tror på, at vi i sidste ende kunne have løst det selv. Men nu får vi hjælp udefra på en lidt omfattende måde, siger hun. 

Lone Sandholdt Jacobsen er rektor på Viby Gymnasium.
Lone Sandholdt Jacobsen er rektor på Viby Gymnasium.

Modtager kompensation 

De seks gymnasier får en kompensation på 139,3 millioner kroner for de tabte elevindtægter – blandt andet for at dække over løn til lærerne.

Gymnasierne er udvalgt efter tre kriterier omkring ansøgertal og elevsammensætning baseret på forældreindkomst.

- Vi skal have eleverne meget inde over i forhold til, hvad skal vi bruge de her ressourcer til, vi nu har fået. Det er også det, der er garanten for, at når vi så optager igen, så er der en stor lyst til at komme her, siger rektor Lone sandholdt Jacobsen. 

- Penge er ikke det samme som elever. Jeg tvivler på, om det kan gøre noget godt for vores gymnasie, at der mangler en hel årgang. Så kan man give nok så mange ressourcer, siger Anna Vinther Nielsen. 

Anna Vinther Nielsen er elevrådsforperson på Viby Gymnasium.
Anna Vinther Nielsen er elevrådsforperson på Viby Gymnasium.

Én årgang med 39 elever

TV2 ØSTJYLLAND kunne sidste år fortælle om, hvordan Tilst Gymnasium i de seneste år har oplevet en massiv elevnedgang.

Sidste år fik gymnasiet 39 nye elever og tilbød derfor kun de meste populære studieretninger til stor frustration for en række elever.

Den markante elevnedgang fik i den forbindelse regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til at skrive til at skrive til undervisningsministeren.

I brevet efterlyste han blandt andet redskaber til at sikre, at ”alle gymnasier har et tilstrækkeligt elevgrundlag til at sikre et ordentligt fagligt niveau”. 

Du kan se indslaget om Viby Gymnasium nedenfor: 

Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i Tilst får ikke lov at optage nye 1.g'ere til næste skoleår, fordi deres elevsammensætning er for skæv, når man kigger på etnicitet, sociale lag og familiernes indkomst. Så nu vil man give gymnasierne mulighed for en frisk start. Men den har de ifølge dem selv ikke brug for.