Fjollet mener branchekyndig: Kreativ uddannelse krævede landets højeste karakter
Det er fjollet, når det kræver et karaktergennemsnit på 11,7 at komme ind på en kreativ uddannelse, mener senior brand designer Lasse Giversen, for hvem karakterer intet betyder ved ansættelse.
336 ansøgere var der til de få pladser på den engelsksprogede uddannelse som multimediedesigner på Erhvervsakademi Aarhus i Viby i år, og det sendte adgangskravet i form af karaktergennemsnittet helt i top.
11,7 skulle kommende studerende have i gennemsnit for at komme ind på uddannelsen, og det var det højeste i Danmark.
Det forstår Lasse Giversen dog intet af. Han er senior brand designer hos Knowit Experience, der er et digitalbureau med over 950 ansatte, og det undrer ham, at det er karaktergennemsnittet der definerer, hvem der kommer ind på den kreative uddannelse.
- Nogle af de bedste kreative mennesker, jeg kender, er ikke nødvendigvis nogle af dem som var allerbedst i skolen, men de oplevede lige pludselig, at når de kom ind på denne her type faguddannelse, så var det faktisk der, de blev 12-talsstuderende, siger Lasse Giversen, der kalder det fjollet at måle på karaktergennemsnittet.
- Når de skal ud på arbejdsmarkedet, er det ikke karaktererne, de bliver målt på, siger senior brand-designeren, der frygter han, hvad konsekvenserne af det høje karaktergennemsnit bliver på sigt:
- Du kan jo risikere med et højt karaktergennemsnit at vælge nogle ekstremt kompetente mennesker fra, der i øvrigt brænder for det her, mere end nogen der har været dygtige i grundskolen, hvor det handler mere om at være god til fysik, biologi eller tysk, mener Lasse Giversen.
Rektor anerkender kritik
Der kan være noget om snakken, for rektor for Aarhus Erhvervsakademi Anne Storm Rasmussen anerkender kritikken.
- Det synes jeg er en helt velvalgt kritik, og vi har netop også i kvote 2 mulighed for at lave andre ting, og det kan godt være, at vi skal kigge på det igen, siger Anne Storm Rasmussen og nævner optagelsesprøver som en af flere muligheder.
Det har hidtil ikke været nødvendigt på erhvervsakademiet, siger rektoren.
- Det er ikke vores ønske, at man skal have 11,7 for at komme ind på den her uddannelse. Det er det bestemt ikke, siger Anne Storm Rasmussen.
Tidligere på året lagde Regeringen op til ændringer i optagelseskriterierne på uddannelserne. Blandt andet skal optaget på kvote 2 øges.
Minister afviser politisk indgreb
Ifølge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) vil det afhjælpe nogle af udfordringerne, men han vil ikke lægge karaktererne helt på hylden.
-Karakterer er generelt en god metode, hvor man er vurderet gennem de år, man har gået på en ungdomsuddannelse til at vise, om man er egnet. Det er også et relativt effektivt redskab, men vi forslår jo faktisk nogle ændringer her, som skal gøre, at man får et bedre match mellem studerende og de uddannelser de skal ind på, hvor det ikke alene er karakterer, der tæller og hvor det ikke skal afgøre om du kan komme ind på en kunstnerisk uddannelse eller designuddannelse, som den vi taler om her, siger Jesper Petersen.
Han peger på regeringens forslag om at reservere en fjerdedel af studiepladserne til kvote 2-studerende, som bliver optaget på andet end karaktergennemsnittet.
Helt at fjerne karaktergennemsnit som et optagelseskriterie på kreative uddannelser vil ministeren dog ikke være med til.
-Nej det er ikke noget, vi umiddelbart vil bestemme politisk, men man har jo mulighed for som uddannelse at skrue op for hvor mange man vil optage på baggrund af andre ting end bare karakterer, siger Jesper Petersen.
Regeringen foreslog ifølge TV 2 tidligere på sommeren fremover at lægge et loft på 10 som højeste karaktergennemsnit for optag på uddannelser.