Endelig hjælp på vej til Den Gamle By: - Det er fantastisk

Flere aarhusianske kulturinstitutioner har ikke kunnet få del i hjælpepakker fra staten. Nu kommer kommunen og Salling Fondene dem til undsætning.

Kulturlivet er hårdt ramt af den igangværende coronakrise i Danmark.

Især store aarhusianske kulturinstitutioner - som Den Gamle By, ARoS og Moesgaard Museum - er hårdt ramt, da de ikke kan få støtte fra regeringens nuværende hjælpepakke til kulturlivet.

Men nu er Salling Fondene og Aarhus Kommune gået sammen om en økonomisk hjælpepakke på samlet 75 millioner kroner, som skal holde hånden under kulturlivet i Aarhus.

quote Det er udtryk for en fantastisk flot handlekraft, og det er et beløb, der batter noget.

Thomas Bloch Ravn, museumsdirektøren for Den Gamle By

Både Den Gamle By, ARoS og Moesgaard Museum samt flere mindre kulturinstitutioner kan få støtte fra den nye hjælpepakke.

- Hold da op, det er da fantastisk! Det er udtryk for en fantastisk flot handlekraft, og det er et beløb, der batter noget, siger museumsdirektøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Interview med Karen Salling om hjælpen til kulturinstitutionerne. 

Håber, det viser vejen for staten

Tidligere har TV2 ØSTJYLLAND kunnet fortælle om, at museumsdirektøren frygter for, at Den Gamle By går konkurs, hvis der ikke kommer hjælp, da den står til at komme til at mangle 25 til 30 millioner kroner i forbindelse med corona-krisen. Men nu er hjælpen altså på vej.

- Jeg synes, det er så fint. Jeg er slet ikke så pessimistisk, som jeg var før. Men det hele er stadig usikkert, og vi ved hverken, hvor meget vi taber, eller hvor meget støtte vi kan få her, siger museumsdirektøren for Den Gamle By.

- Jeg håber, at denne her hjælpepakke kan vise vejen for staten.

Aftalen forventes at supplere en national aftale for de store kulturinstitutioner, som i øjeblikket drøftes på Christiansborg

Historisk stor aftale

I en pressemeddelelse skriver Aarhus Kommune, at der er tale om en historisk stor aftale.

- Det rige kulturliv er en vital del af byens DNA, og vi er nødt til at træde til og yde hjælp, inden coronakrisen udvikler sig til en ødelæggende kulturkrise. Jeg er derfor glad for, at vi har lavet en historisk aftale og model for hjælp til kulturlivet på 75 millioner kroner, siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Borgmesteren retter også en særlig tak til Salling Fondene, som kommer til at støtte kulturlivet i Aarhus med 25 millioner kroner.

- Kultur er en vigtig del af Aarhus. De mange kulturinstitutioner begejstrer og glæder hver eneste dag byens borgere og gæster. Kulturen og kunsten bringer os sammen som mennesker, og den beriger vores hverdag. Det vil vi fra Salling Fondene gerne være med til at sikre, at den også gør, når coronakrisen er overstået, siger formand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen i pressemeddelelsen.

De nærmere detaljer afhænger af, hvorledes og hvordan regeringen genåbner Danmark og hvilke eventuelle ændrede adfærdsmønstre, det giver for borgernes forbrug af kultur.

Det er også i modellen afgørende, at kulturlivet gør, hvad det kan for dels at fremskaffe fondsmidler, dels reducere i udgifter og dels sikrer, at der søges hjælp i de statslige hjælpepakker.

Magistraten i Aarhus skal, så hurtigt det er muligt, behandle kulturaftalen i en indstilling, så den snarest kan blive vedtaget i Aarhus Byråd.