Ekspert frygter for unge mænd i Gellerup
Lukningen af UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup vækker bekymring hos en førende ekspert i udsatte miljøer og unge mænd på kanten af samfundet.
Vi risikerer at tabe en lang række unge mænd til kriminalitet, efter at Aarhus Kommune har lukket et værested og en gadeplansindsats i Gellerup.
Det siger sociolog og forfatter Aydin Soei, der har forsket på området i 15 år.
- Den gruppe gadeplansmedarbejdere og det værested er det eneste sted, der er bindeled mellem de mest sårbare og udsatte unge og kommunen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har tidligere besøgt Kontaktstedet i Brabrand. Han fortæller, at medarbejderne på gaden er den vigtigste indsats i forhold til at holde unge mænd på kanten af samfundet ude af kriminalitet og bander.
- Hvis du ikke har det bindeled, så er der ikke meget, man kan gøre for at få de her unge til at blive en del af det almindelige samfund, siger Aydin Soei, forfatter til flere bøger om drenge og mænd med indvandrerbaggrund.
Kan ikke erstattes
Ifølge ham er det afgørende, at gadeplansmedarbejderne opbygger tillid til de unge, før de kan hjælpe dem videre i uddannelse og jobs i stedet for at begå kriminalitet.
Han er derfor meget bekymret over, at man har hjemsendt 12 medarbejdere fra UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup efter mistanke om kriminelle forhold.
Der er flere unge, der bliver tabt til det kriminelle miljø.
De to afdelinger er begge en vigtig del af den såkaldte Aarhus-model, som har fået politikere og embedsmænd til at rejse til Aarhus. Kommunen er blevet kendt i hele Europa for sin evne til at holde unge ude af kriminalitet gennem forebyggelse.
Også justitsministre på stribe har besøgt initiativet.
Aydin Soei pointerer, at han ikke kender noget til den konkrete sag, men han ser med stor bekymring på, at mange unge mænd i Gellerup med ét har mistet deres eneste forbindelse til det offentlige Danmark.
Ender i kriminalitet
Aarhus Kommune arbejder på højtryk på at finde en erstatning for de to tilbud, der er lukket, mens sagen bliver efterforsket af Østjyllands Politi.
Men den plan har Aydin Soei ikke meget tiltro til.
- Når vi snakker om den her gruppe, er der ofte tale om nogle drenge og unge mænd, som har haft en omtumlet børne- og unge tilværelse, hvor de har haft kontakt til mange voksne og myndighedspersoner. Nu kommer der endnu en person, der siger, at han eller hun vil hjælpe, siger han og uddyber:
- Man kan ikke bare udskifte dem fra den ene dag til den anden. Det tager lang tid at opbygge tillid, og det kræver tillid at arbejde med den her gruppe unge, siger sociologen.
Han kalder gadeplansmedarbejderne i Aarhus for nogle af landets dygtigste til at få kontakt til de udsatte unge. Det er derfor en dyster konklusion, han drager af den igangværende sag.
- Der er flere unge, der bliver tabt til det kriminelle miljø.