Efter 45 år er det slut med vikingekampe på Moesgaard

I årtier er der ved Moesgaard Museum blevet kæmpet store vikingeslag – men nu er det slut. Årets Vikingetræf bliver uden det, der bliver kaldt verdensmesterskaberne i vikingekamp.

- Det er ekstremt vemodigt.

Sådan lyder det fra Thomas Smith, der i over 20 år har været med til vikingekampe ved Moesgaard. For det sidste slag har fundet sted på stranden i det sydlige Aarhus efter 45 års kampe.

- Det er utroligt vemodigt at sige farvel til det derude. Der er så meget historie og tradition, og vi har været så uendeligt glade for at have det som et sted, vi kunne være om sommeren, siger Thomas Smith, der er organisator af Fight Camp, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det første vikingetræf blev afholdt ved Moesgaard strand i 1977. Siden da har der årligt været vikingekampe til træffet.

Med tiden er de årlige vikingeslag blevet så store, at de er blevet kaldt et verdensmesterskab nu med 600 deltagere. Faktisk er de blevet så store, at det længe har knebet med pladsen.

Samtidig har museet besluttet at ændre konceptet for vikingetræffet, så det fremover blandt andet skal være mere familievenligt, hvilket gør pladsen til eventuelle vikingekampe endnu mindre.

- Det betyder, at så har vi ikke samme kapacitet til de store vikingeslag. Vi har simpelthen ikke kapacitet til denne her VM vikingekamp længere, siger projektchefen for Vikingedage ved Moesgaard Museum, Niels Kier Rye, til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor har de mange vikingegrupper besluttet, at årets store vikingeslag skal flyttes fra Moesgaard Strand til Friluftscenter Sletten ved Ry.

- Det, som Sletten giver os, er uanede vækstmuligheder. Det vil sige, at vi kan have alle med, også familierne til de krigere, som har skullet undvære deres familie i den uge tidligere, fordi der simpelthen ikke har været plads til dem, siger vikingen Thomas Smith.

Vikingedagene tæt ved Moesgaard skal fremover inddrage publikum mere i livet i vikingetiden - men nu altså uden de store kampe.

Tror du ikke, at mange er kommet for at se vikingerne slås?

- Jo. Jeg vil da gerne anerkende, at det har været en stor del af manges oplevelse. Vi håber, at folk har mod på at se, hvordan det her nye program er, og at de vil få en god oplevelse, siger projektchefen fra Moesgaard Museum.