Derfor er politikere fanget i julelys
Det er hverken drillenisser eller politiske drillepinde, der har været på spil. Derimod er det et par 'muntre lærlinge', der står bag de juleoplyste-politikere på Strøget i Aarhus.
Hvis du har gået en tur ned gennem det centrale Aarhus, har du måske undret dig over, hvordan nogle valgplakater er 'fanget' i julelyset - og dermed fortsat hænger og præger bybilledet efter fristen for nedtagelsen er overskredet.
Og selvom det måske er nærliggende at tro, at det er drillenisser, der har været på spil, er forklaringen en lidt anden.
Det er nemlig hverken nisser eller andre af julemandens hjælpere, der står for at pynte op i forbindelse med julen. Det er til gengæld Strøgforeningen, som dog har hyret et privat firma til at stå for det - og her er der 'et par lærlinge med røde ører'.
- Det er et par muntre lærlinge. Når lærlingene ikke orkede at pille dem ned, måtte de jo i stedet lyse dem flot op, siger Claus Broberg, der er formand for Strøgforeningen.
Det siger reglerne
Valgplakaterne og de midler, der er brugt til at hænge dem op med (strips, snore m.v.), skal være taget ned igen senest 8 dage efter valgdagen ved døgnets afslutning.
Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.
De oplyste valgplakater har på det seneste tiltrukket sig opmærksomhed, og billeder af dem er delt flittigt på flere sociale medier.
Claus Broberg fortæller, at firmaet bag opsætningen af julelysene nu vil fjerne plakaterne.
- De sender nogle derned i dag (mandag, red.) for at pille dem ned.
Og dermed slipper kommunens folk for bøvlet med at få dem ned, hvilket ellers var lige på trapperne.
- Jeg tror ikke, det er et problem at få dem ned. Man kan godt få en arm ind, og så kan man skære dem i mindre stykker, sagde Kim Gulvad Svendsen, driftschef ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, tidligere på formiddagen - og altså inden julemysteriet blev løst.
Koster op mod 300 kroner per plakat
Han fortæller, at kommunen i disse dage har folk til at pille 'glemte' valgplakater ned rundt om i det aarhusianske.
Og regningen for det arbejde ender hos politikerne.
- Ved tidligere valg kostede det omkring 350 kroner per styk, fordi vi havde et eksternt firma, der gjorde det. Men nu gør vi det selv i kommunen, og så kommer det maksimalt til at koste 300 kroner per plakat. Men vi regner ikke med, at prisen når helt derop, men det bliver først opgjort endeligt senere, siger Kim Gulvad Svendsen.
Han appellerer aarhusianerne til at tippe kommunen via BorgerTip-appen, hvis man støder på valgplakater, der endnu ikke er pillet ned.