Danmarks største orgel: 6000 piber restaureres for 17 mio.

Aarhus Domkirke råder over Danmarks største kirkeorgel – og desuden et af Nordeuropas mest berømte kirkeinstrumenter. Nu skal det instrument restaureres

En komité under ledelse af domkirkens organist Kristian Krogsøe og den svenske orgelekspert Anders Johnsson har udformet et storstilet restaureringsprojekt

Instrumentet, der gemmer på mere end 6000 orgelpiber, skal bringes tilbage til det klanglige udgangspunkt fra 1920’erne. På det tidspunkt blev orglet udvidet til dets nuværende størrelse med fire etager i det store orgelhus.

I de knap 100 år, der er gået siden dengang, har flittig brug, skiftende mode og vedligeholdende arbejde af varierende kvalitet, ifølge domkirken, sat sit tydelige præg på såvel instrumentets klang som den mekaniske konstruktion.

- Takket være fondsdonationer fra A. P. Møller Fonden, Købmand Herman Sallings Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond er det nu blevet muligt at gennemføre det omfattende restaureringsprojekt, som har et vigtigt kulturhistorisk perspektiv, skriver Aarhus Domkirke i en pressemeddelelse.

Det danske orgelbyggerfirma Marcussen & Søn Orgelbyggeri A/S er blevet udvalgt til at skulle forestå restaureringen, som vil finde sted i 2018-2020.

Projektets samlede budgetramme er 17 mio. kroner.