Brandvæsnet: Silobrand kan tage flere uger at slukke

Brandvæsnets strategi for at bekæmpe træpillebranden på fjernvarmeværket i Studstrup er uændret, og det kan tage uger ud at få den slukket.

Udgivet Opdateret
Sådan så der lørdag ud ved Studstrupværket.

Der arbejdes dag og nat på at stoppe og nedkæmpe den brand, der siden torsdag har udviklet enorme mængder røg fra Studstrupværket nord for Aarhus.

En silo med 55.000 ton træpiller har en ulmende kerne af brændende masse i sig, og ingen kan sige, hvor længe det vil tage at slukke den.

Heller ikke Østjyllands Brandsvæsens operationschef Steen Bøje, da TV2 ØSTJYLLAND taler med ham lørdag aften.

- Mit bedste bud er, at det kan tage 10 til 20 dage, siger han.

Det er den måde, man slukker silobrande på - uanset om de er 3 eller 70 meter i diameter. Det her er bare så forbandet stort
Steen Bøje, operationschef, Østjyllands Brandvæsen

Arbejdet lige nu kan lidt simpelt forklares sådan, at brandvæsnet forsøger at lægge et låg på toppen af siloen og så tømme ud fra bunden.

Alt imens det står på, vil der fortsætte med at komme røg op fra siloen, som indtil videre har kunnet lugtes over store dele af Djursland og sågar nord for Randers.

- Det er den rigtige måde at gøre det på - stille og roligt. Det er selvfølgelig megagenerende, men der er ikke nogen, der hellere vil være færdig derude end os. Det kan jeg garantere for, siger Steen Bøje

Er der andre greb, I kan tage i brug, eller er det bare at blive ved, som I har gjort?

- På nuværende tidspunkt er det at blive ved på det her spor. Der er ikke så meget at gøre ved det. Det er den måde, man slukker silobrande på - uanset om de er 3 eller 70 meter i diameter.

- Det her er bare så forbandet stort.

Sådan så røgudvikling på Studstrupværket ud lørdag aften set fra havet. / Foto: Michael Warnich

Han nævner selv som eksempel en brand på Avedøreværket syd for København i 2016, hvor det tog 21 dage at tømme siloen. Brandene er dog ikke nødvendigvis en-til-en-sammenlignelige understreger han, men det er med til at styre brandfolkenes perspektiv på indsatsen.

Stor usikkerhed

Når operationschefens bud på tidshorisonten er så løs, er det, fordi der er så mange ubekendte, fortæller Steen Bøje.

For det første ved brandvæsnet endnu ikke hvor langt inden den brændende kerne af træpiller er, og dermed hvor meget de skal grave ud for at nå den.

Og for det andet er selv udtømningen også forbundet stor usikkerhed.

- Den ene dag kan vi få fjernet 5.000 tons ud, og den næste dag sker der noget, som du skal tage højde for, og så er det mindre. Det er meget svært at gisne om.

Regner I med, at I skal have alt ud af siloen, før I kan sige, at branden er slukket?

- Hvis vi kan få kernen ud og se, at temperaturen aftager i siloen, kan vi konstatere, at det er på vej i den rigtige retning. Med tid vil man så kunne sige, at nu behøver vi ikke at tømme mere ud.

- Men det er ikke usandsynligt, at den skal tømmes, hvis der skal noget renovering indvendigt i siloen. Det er Ørsteds (værkets ejer, red.) beslutning.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her