Silobrand lugter 50 kilometer væk: - Fik næsten tårer i øjnene

Røgen fra branden på Studstrupværket har rejst med vinden over store dele af Djursland, hvor den påvirker borgerne forskelligt. TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere

Branden på Studstrupværket nord for Aarhus bliver ved med at sende røgen op lørdag.

Branden ulmer nu på tredje dag i en silo med 55.000 ton træpiller, og det er endnu ikke lykkedes værkets ejer Ørsted samt Østjyllands Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen at finde kilden til røgen.

Så den fortsætter med at blive taget med af vinden og spredt mod nord og øst over store dele af især Djursland.

Myndighederne har undersøgt røgen og meldt ud, at den ikke er sundhedsskadelig. Generes man af den, opfordres man til at lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg.

TV2 ØSTJYLLAND har modtaget flere henvendelse fra borgere i de berørte områder, og mange fortæller om en ulækker lugt, der er ubehagelig at indånde.

Røgen har kunnet lugtes over store dele af Djursland og sågar nord for Randers.
Røgen har kunnet lugtes over store dele af Djursland og sågar nord for Randers. Foto: Google Maps

Rita Rosa Simonsen, Mørke

- Det lugter fælt og kraftigt af bål og røg hele tiden, konstant. Det hænger alle steder. Jeg tog ud at køre i dag for få noget luft, men bilen lugter lige så meget af røg.

- Det går i lungerne, og jeg får ubehag og hovedpine af det. Jeg bliver skidt og mat-træt af det, som om kroppen reagerer på noget, der bare ikke skal være der.

- Både mit hjem og mit arbejde ligger i Mørke, og jeg får ikke et automatisk frirum fra lugten. Så jeg har været i det siden torsdag.


Morten Torp Nielsen, Grenaa

- Lørdag formiddag kunne man lugte det i Grenaa. Først troede jeg, at det var nogen, der ikke kunne finde ud af tænde op i en brændeovn. Men min bror, der er brandmand, sagde, at det altså godt kunne være røgen fra Studstrup.

- Jeg skyndte mig hjem og sikrede, at alle vinduer og døre var lukkede, og at ventilationen blev slukket.

- Jeg tog en tur til Ebeltoft, og dér var det slemt nok til, at jeg tror, man kunne blive tung i hovedet af at sidde i det.


Kjeld Kristensen, Råby

- Vi sover med åbne vinduer i vores soveværelse, og klokken 05 fredag morgen blev vi vækket af, at der lugtede brændt. Det er en helt særlig lugt, og den er ram - jeg fik næsten tårer i øjnene.

- Jeg var bange for, at det var fra vores hus, så jeg gik det hele igennem. Men der var ikke noget. Der var heller ikke noget røg at se, kun lugten.

- Men det er ufatteligt, for vi bor altså 25 kilometer nord for Randers - det er sgu langt fra Studstrup (der er omkring 50 kilometer fra Studstrupværket til Råby, red.).


Henriette Kjærholm Hansen, Auning

- Torsdag aften kunne man begynde at lugte det nord for Auning, og morgenen efter lugtede det også.

- Det lugter bare af røg. Det lugter lige som dengang, det brændte ude i Pindstrup. Der var nogen, der sagde, at det lugtede kemisk, men det kan jeg ikke genkende. Jeg synes bare, det er lugter af noget, der brænder.

- Vi slukkede for vores genindvindingsanlæg torsdag, så røgen ikke trak ind i huset, og vi har holdt det slukket siden da. Men uden for kunne man tydeligt lugte det.

- Vi har ikke ladet røgen påvirke, hvad vi har gjort eller ikke gjort, mens det har stået på.


Lone Kjær Binnerup, Vrinners

- Da jeg lukkede mine hunde ud i haven, tænkte jeg, hvad pokker den lugt dog var. Senere lugtede min søn det også, og så sagde min mand, at det kunne være røgen fra Studstrupværket.

- Det var rigtig modbydeligt, og vi lukkede alle døre og vinduer. Det var en sød, mærkelig lugt, der dog ikke lugtede af røg som fra en skorsten.

- Min datter har astma, og hun kunne godt mærke det. Min mor, der bor i nærheden, vil ikke hænge sit vasketøj ud i det.


Magnus Holm, Studstrup

- Jeg har boet i området, siden før Studstrupværket blev bygget, og jeg mindes ikke, at generne har været så slemme som nu.

- De siger, vi skal lukke vinduer og døre, men det hjælper sgu ikke. Alt lugter af røg.

- Jeg overvejede at tage væk og sove på en kro i Hornslet, men der er åbenbart også røglugt.


Allan Finn Sørensen, Ebeltoft

- Det begyndte at lugte her lørdag morgen. Det lugter rigtig skrapt, som om der bliver brændt noget af, der ikke er rent. Det lugter lidt som kemikalier.

- Normalt ville vi have været ud at gå og sidde ude og nyde det dejlige vejr, men ikke i dag.

- Røgen og lugten er væk fra området nu, men vores tøj lugter stadig lidt.